Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tragédie balónu v Texasu je druhá nejhorší na světě. V Luxoru zemřelo 19 lidí

Autor: ČTK, sou - 
30. července 2016
21:10

Únik paliva, náraz do elektrického vedení a požár. Tak to jsou příčiny nejtragičtějších nehod horkovzdušných balónů. Ta sobotní v americkém Texasu se do statistik zapíše se svými 16 oběťmi na druhé místo. Nejtragičtějším stále zůstává případ, kdy v egyptském Luxoru zahynulo v balónu 19 turistů. 

V únoru 2013 přišlo v egypstkém Luxoru o život celkově 19 lidí. Horkovzdušný balón s turisty z Hongkongu, Japonska, Británie, Francie a Maďarska tam tehdy začal podle svědků hořet při přistání. Přežít se povedlo mimo jiné pilotovi, který několik metrů nad zemí vyskočil z koše. Utrpěl ale těžké popáleniny. 

Egyptské úřady následně na několik týdnů lety horkovzdušných balonů pozastavily. Obnovily je až na konci dubna, kdy do prvního letu nastoupil i guvernér Luxoru, aby lidi ujistil, že balóny jsou bezpečné. Tragickou nehodu měl způsobit únik paliva. 

Třináct lidí pak zemřelo při nehodě horkovzdušného balónu 13. srpna 1989 v Austrálii u města Alice Springs. Stalo se tak, když jeden balón při vzletu narazil do druhého.

V lednu 2012 se stal vyhlídkový let horkovzdušným balónem osudným 11 lidem. Při přistání u města Carterton v Novém Zélandu měl koš balonu zavadit o elektrické vedení, což vedlo k jeho vznícení. 

Při přistávacím manévru spadl na konci srpna 2012 i balón mezi slovinskou Lublaní a městem Ig. Z 32 cestujících tehdy zemřelo 6.  Stejně tragický byl i náraz balonu do elektrického vedení na jihozápadě Francie 26. srpna 2001. Mezi šesti mrtvými bylo i dítě. 

Při sobotní nehodě horkovzdušného balonu v americkém Texasu podle dostupných informací zemřelo 16 lidí:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi