Dlouho očekávané modré zóny v Praze 5 začnou platit již od 24. srpna tohoto roku. Po měsících nejistot a vyjednávání, kdy se start posouval dále a dále, už se tak placení od konce prázdnin nevyhnete. Po problémech s IT systémem ze strany Magistrátu hlavního města Prahy probíhalo od května jeho zkušební testování. Vše bylo v pořádku, a tak nic nebrání spuštění zón placeného stání.

Výdej parkovacích oprávnění však začal již 1. června na adrese Preslova 5. Zájem však doposud nebyl nijak velký. O parkovací oprávnění si zažádalo pouze něco přes tisíc rezidentů z předpokládaných 35 tisíc. Radnice se snaží v této souvislosti upozornit občany, aby neodkládali jejich vyzvednutí. Za parkování bez „karty“ hrozí lidem pokuta či přímo odtažení.

P+R parkoviště pro dojíždějící

Společně s vyřešením přesného data spuštění zažádala Praha 5 o studii pro takzvané Park and ride parkoviště pro mimopražské obyvatele. „Vzhledem ke špatné situaci s parkováním i zaváděním ZPS se radnice Prahy 5 rozhodla hledat místa a možnosti, kde by bylo možné vybudovat parkoviště P+R. Zadala proto k vypracování studii proveditelnosti P+R na území Prahy 5, která má zmapovat vhodné lokality a odhadnout investiční náklady,“ řekla Blesku tisková mluvčí Prahy 5 Helena Šmídová.

„Studie by měla být hotova během léta. Vybrané lokality by samozřejmě musely mít podporu ze strany HMP. Mezi místa, kde by radnice ráda viděla P+R, patří lokalita u Smíchovského nádraží či v Motole, vhodná by byla i lokalita na hranici Prahy 5 a Stodůlek poblíž Radlické radiály. S tím, že u všech lokalit jsou splněné podmínky blízkosti MHD,“ dodává pro Blesk. A na závěr Šmídová ještě řekla, že: „pokud by bylo něco vhodného a k realizaci, žádali bychom o podporu v rámci Operačního programu Praha – pól růstu České republiky.“

Cena karty se pohybuje od 90 do 1200 korun

Karta vyjde na 1200 korun za rok, 600 za půl roku a 300 za tři měsíce. Senioři zaparkují levněji – roční je vyjde na 360 korun, půlroční na 180 a čtvrtletní na 90 korun.

V Praze 5 a 8 navíc bude městská část rozdělena do více sektorů, takže si budete moci koupit levnější oprávnění do konkrétní zóny za 600 korun.

Výdejna parkovacích oprávnění v Praze 5 má otevřeno v těchto dnech a časech: pondělí (8–20), úterý (8–16), středa (8–18), čtvrtek (8–16) a pátek (8–14).

Monitorovací auto
Autor: Tadeáš Provazník

Žádné parkovací karty za sklem

Nově si také rezidenti nebudou muset lepit parkovací kartu na sklo. Odpadne tím ale možnost kontroly samotných rezidentů, jestli v ulici, kde nemohou zaparkovat, nestojí někdo „načerno“.

Kontrolu zaparkovaných aut bude provádět pomocí kamer speciální vozidlo, které bude opakovaně projíždět ulice. Vůz tak nahradí hlídkující strážníky. Systém po vyfocení značky vyhodnotí, zda řidiči parkují oprávněně. Pokud někdo z řidičů nebude mít zaplaceno stání, oznámí to policii, která následně zasáhne tak, jak jsou občané zvyklí. Uloží blokovou pokutu, botičku anebo nechá automobil odtáhnout.

Fotogalerie
12 fotografií