Sousoší na schodišti na Újezdě, které tvoří památník obětí, má lidem připomínat destrukci lidské osobnosti. Odkazuje na trýznivé okamžiky, které si političtí vězni komunistického režimu museli protrpět.

Přesně v den 66. tragického výročí úmrtí doktorky Milady Horákové si účastníci piety vyslechli proslovy, jejichž hlavním poselstvím bylo nezapomenout na historické události a poučit se z nich.

Video
Video se připravuje ...

Během piety zazněla i státní hymna. Daniel Vitouš

„Zatímco nacisté pronásledovali zástupce našeho národa, komunisté pronásledovali zástupce vlastního národa,“ uvedl ve svém projevu vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Důležité do dalších dnů je nezapomenout, že o demokracii musíme bojovat znovu a znovu. Ten boj není nikdy vyhrán. Zlo je v každém z nás a my s ním musíme denně bojovat,“ dodal Bělobrádek.

V Praze proběhla pieta za oběti komunismu.
Autor: Daniel Vitouš

„Mrzí mě, že se těchto pietních akcí neúčastní mladí lidé, žáci škol a jejich učitelé,“ prohlásila na události primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

Konkrétní historické souvislosti během piety otevřel také místopředseda českého Senátu Přemysl Sobotka. „V československém parlamentu se Klement Gottwald v roce 1929 otevřeně chlubil, že se jezdí do Moskvy učit, jak demokratům zakroutit krkem,“ připomněl Sobotka hrůzný projev největšího českého komunisty, který o několik desetiletí později své nabyté zkušenosti z Ruska uvedl do praxe.

Totalitní režimy diktovaly ideál člověka

Během projevu si účastníci vzpomínkové akce také připomněli, že se nejedná pouze o upomínání minulosti, ale že je potřeba být ve střehu před budoucími hrozbami.

„Nacismus i komunismus se v minulém století snažily vytvořit nového člověka. Ať už to byl rasově nebo třídně čistý člověk. Tyto režimy řekly, ‚my máme recept na to, jak být šťastný‘. Každý odlišný člověk, který se jim nehodil, musel být zlikvidován nebo někde zavřen,“ sdělil přihlížejícím poslanec Marek Benda.

Vzpomínkové věnce u pomníku obětí komunismu
Autor: Daniel Vitouš

Dle jeho slov je nezbytné počítat s tím, že se může časem objevit další totalitní režim, který bude opět lidem nutit svůj ideál člověka. „Tento režim prohlásí, ‚na tento ideál každého z vás, milí občané, naroubujeme. A kdo nepůjde naroubovat, bude zavřen‘,“ ukončil svůj projev Benda s tím, že přesně takových tendencí bychom se měli v demokratické společnosti obávat.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek se navíc v neděli 26. června zúčastnil piety v Ležákách, kde za války vraždili nacisté. „Je paradoxní, že obětem ležácké tragédie, která byla položena na nenávisti a brutalitě, se klaněli zástupci vysokých špiček komunistické strany, která se nikdy nevzdala základních principů,“ sdělil Bělobrádek.

V Praze proběhla pieta za oběti komunismu, účastnil se i kardinál Dominik Duka.
Autor: Daniel Vitouš

Za Miladu Horákovou se rozhoří svíčky

Dnešním dnem také končí týdenní kampaň „Jdu s hlavou vztyčenou“ platformy Bezkomunistů.cz, která se věnuje vraždě Milady Horákové i dalším komunistickým obětem. Vyvrcholením je dnes večer happening na Kampě, kde budou lidé za doktorku Horákovou zapalovat svíčky na Vltavě. Akce se mohou lidé zúčastnit i na dálku pomocí události na Facebooku.

Fotogalerie
9 fotografií