Brokolice, banány, oříšky: Udělají vás šťastnými!
-
Jídlo ovlivňuje nejen naše fyzické zdraví, ale i to psychické. Jsou potraviny, které mu uškodí a potraviny, které nám naopak uleví. Nemluvě o zlozvyku z ajídat smutek nebo stres…!
- 1.
Jezte pestře!
Nejen proč, ale především co jíme, by nás mělo vést k zamyšlení. Ze všeho nejdůležitější je jíst pestře. „Pokud se zaměříme na jednu surovinu nebo jeden typ stravy - ať je sebezdravější, poměrně krátce se nám přejí a zároveň se stává pro tělo jedem. Tělu pak chybí další látky, strádá a samozřejmě tak ovlivňuje i psychický stav,“ uvádí hlavní výživová poradkyně Věra Burešová. Špatné stravovací návyky mají z dlouhodobého hlediska devastační vliv nejen na naši fyzickou schránku, ale i mentální zdraví.
Základem kvalitní stravy je její pestrost.Autor: Shutterstock.com - 2.
Sladké vyvolá depresi
Ne vždy to tak funguje, ale prakticky všichni máme jedno jídlo, které nám okamžitě zlepší náladu. Automaticky saháme po sladkém. „Pozor však na to, že příliš mnoho cukru dokáže vyvolat deprese,“ varuje Burešová s tím, že velmi pozitivně na naši psychiku působí banány, mandle, ořechy, semínka nebo třeba řapíkatý celer.
Cukr a tuky nás sice umí rozveselit, ale je to jen krátkodobý účinek s velkým rizikem závislosti. Pokud opravdu »potřebujete« nějakou sladkost, vybírejte si velmi pečlivě. Ideální je kvalitní hořká čokoláda, ale ne více než jeden dva čtverečky.
- 3.
Banány na pohodu
Banány jsou skvělým zdrojem draslíku, který podporuje okysličování krve, a to napomáhá k uvolnění a pohodě. Na hořčík, jehož nedostatek vede k většímu prožívání stresu a psychické zátěže, je zas bohatý například ananas, brokolice či luštěniny.
- 4.
Vitamíny v oříšcích
Další látkou, která nám zlepší náladu a dokonce i pleť, je zinek. Obsahují ho například slunečnicová a dýňová semínka, oves a pohanka. Vitaminy skupiny B najdeme v mandlích, ořeších a rostlinných olejích. Bez vitaminu B1 se cítíme vyčerpaně a smutně.
vlašské ořechyAutor: Shutterstock.com - 5.
Štěstí v brokolici
Také vitamin C je pro nás velmi prospěšný, a to nejen z hlediska imunity. Je silným antioxidantem a pomáhá při vylučování hormonu štěstí - serotoninu. Najdeme ho nejen v listové zelenině, řapíkatém celeru, šípku, červené paprice, černém rybízu, kiwi či brokolici.
- 6.
Nezahánějte smutek skleničkou
Zahánět špatnou náladu alkoholem není dobrý nápad. „Kromě případné bolesti hlavy a nevolnosti dokáže stejně jako větší množství kávy, slazené a energetické nápoje dlouhodobě vyčerpávat nervový systém a vést i k dalším zdravotním problémům,“ říká výživová specialistka Věra Burešová. Na dobrou náladu působí alkohol skutečně jen velmi krátkodobě. Po slazených nápojích i alkoholu snadno člověk přibere a to rozhodně náladu nezlepší.