Jak dlouho pracujete v oboru a jak dlouho se věnujete laserovým očním operacím? Máte je spočítané?

Letos slavím už 20. výročí. Laserem operuji osmým rokem a za tu dobu jsem zbavila brýlí již 5 tisíc lidí.

Jaký laserový zákrok provádíte nejraději?

Jednoznačně naši nejmodernější metodu NeoSMILE 3D, kterou operuji na našich klinikách DuoVize Praha a NeoVize Brno. Je to velmi šetrná a elegantní operační metoda nové generace. Pacientovi přináší maximální komfort jak při operaci, tak i po ní. Pro očního chirurga je to velmi jemná práce – operační vstup je jen 3mm a pracujeme s hmotou tenkou asi jako lidský vlas. Odstranit jednu dioptrii totiž znamená odstranit asi 15 mikrometrů rohovkové tkáně.  

Jsou laserové operace bezpečné?

Ano, dnes jsou laserové zákroky opravdu velmi bezpečné. Zásadní však je, zda jsou správně indikovány. Na našich klinikách nedoporučíme laserovou operaci zhruba 15% pacientů, protože pro ně není laser vhodný. Pokud má nějaká klinika méně než 10% kontraindikací, je to podezřelé. Bohužel někteří pacienti vybírají kliniku podle ceny, nikoli podle kvality.  

Autor: Neovize Group s.r.o.

A jaká jsou tedy rizika?

V medicíně není nikdy nic bez rizik. Ale pokud pacienti dodrží všechny pokyny a lékař indikuje operaci správně, tedy neposílá zbytečně rizikového pacienta na operaci, jenom kvůli tomu, aby operace byla provedena, tak je bezpečnost laserových operací skutečně velmi vysoká.

Který pacient není pro laserový zákrok vhodný?

Například pacient s příliš vysokou dalekozrakostí. Takoví pacienti po laserové operaci velmi brzy potřebují brýle na blízko. Dále třeba není k operaci vhodný pacient, který trpí keratokonem – toto onemocnění je možné odhalit pouze velmi podrobným vyšetřením, které by mělo předcházet každému plánovanému zákroku.

U nás posuzujeme každého pacienta individuálně. Zajímá nás nejen jeho oční vada, ale i životní styl. Podle toho pak pro něj hledáme metodu přesně na míru. Naše kliniky nabízí široké spektrum metod, a díky tomu můžeme najít řešení i pro pacienty, kteří nejsou vhodní na laser - třeba z důvodu vysoké dioptrické vady a příliš tenké rohovky. Takovým pacientům můžeme místo laseru nabídnout třeba implantaci nitrooční kontaktní čočky ICL. 

Zdůrazňujete nutnost podrobného předoperačního vyšetření. Jak poznáme, jestli je vyšetření a také oční lékař opravdu kvalitní?

Podrobné a kvalitní předoperační vyšetření je základním předpokladem dobrého výsledku operace. Mělo by trvat asi dvě až tři hodiny a musí být provedeno s takzvaným rozkapáním očí. Pokud Vám někde hlásí, že Vás vyšetří za půl hodiny a hned ten samý den můžete jít na operaci, je to velmi rizikové. Taková operace může dopadnout dobře, ale také nemusí. Krátkým vyšetřením se nedají zjistit některé skryté vady na sítnici nebo třeba skrytá dioptrická vada, která se pozná jen při rozkapání očí – v takzvané cykloplegii - kdy dojde působením speciálních kapek k ochromení zaostřovacího svalu. Při skryté dioptrické vadě může být rozdíl až 3 dioptrie oproti měření bez rozšířené zornice. Čili podrobné vyšetření včetně rozkapání očí je naprosto klíčové pro kvalitní výsledek. Rychlost ani podezřele nízká cena nejsou namístě. Při špatné indikaci k operaci hrozí pacientům překorekce vady nebo třeba dvojité vidění.

O tom, že v DuoVizi provádíme vyšetření i operace kvalitně, svědčí i fakt, že pooperační výsledky u našich pacientů jsou lepší než průměr, se kterým se setkáváme na domácích i mezinárodních kongresech. Díky podrobnému předoperačnímu vyšetření zabráníme pooperačním potížím u 3 až 5 pacientů ze sta. 

Autor: Neovize Group s.r.o.

Setkala jste se i s pacienty po nevydařené operaci?

I s takovými se někdy setkávám. Zrovna nedávno jsem měla pacientku, která byla v důsledku rychlého vyšetření bez rozkapání u konkurence operována pro dioptrickou vadu, kterou ale ve skutečnosti neměla. Teď má dioptrie do blízka a nemůže číst bez brýlí. Jedná se o mladou ženu a je skutečně zoufalá.  Bohužel v jejím případě už nemůžeme pomoci jinou operací. Proto je lepší dvakrát měřit a jednou řezat.

Více na www.neovize.cz a www.duovize.cz