Z cedulek vyvěšených na mnohých sídlištích se mohou obyvatelé sice dozvědět, že na pozemcích v okolí domů jsou rozmístěny nástrahy proti hlodavcům, otrávit se jimi ale mohou i mazlíčci. „Podle označení jsem si našla, o jakou past se jedná v bezpečnostím listu i to, že produkt je nebezpečný pro savce včetně domácích zvířat a ptáků,“ svěřuje se jedna z obyvatelek sídliště Velká Ohrada na Facebooku.

Zajímalo ji tedy, jakým způsobem je zajištěno, aby nedošlo ke kontaminaci dětských hřišť v blízkosti a jakým způsobem jsou pasti nalíčeny, zda se k nim mohou dostat například venčení psi. 

Nástrahy proti hlodavcům mohou otrávit i vaše mazlíčky.
Autor: Tadeáš Provazník

Vše podle zákona

Podle radnice Prahy 13 je všechno ovšem v souladu se zákonem. Vzhledem k prokazatelnému výskytu hlodavců je dokonce zákonnou povinností speciální ochrannou deratizaci provést. Měly by však být zahrabány hluboko v norách, nebo umístěny ve velmi kvalitních uzamykatelných boxech, které jsou vždy upevněny, a nástraha v nich zajištěna. Náhoda je náhoda.

„Schránkou si nejsem již tak jistá. Včera večer jsem jednu viděla hned u chodníku, vypadal jako to největší lákadlo pro dítě široko daleko a díra v ní přesně na jeho ruku,“ pokračuje obyvatelka.

Pokud si toho obyvatelé všimnou, měli by co nejdříve ohlásit věc na úřad nebo policii. Lokalita by měla být podle zákona vždy řádně označena. Nástrahy by také měly být pravidelně kontrolovány a doplněny, následně v souladu s platnými povoleními staženy. Páníčci si tak musí dávat velký pozor, kde se zrovna jejich miláčci nacházejí nebo se mohou i otrávit.