Poslední rozloučení s legendárním výtvarníkem proběhlo v Tančícím domě, symbolicky na jeho výstavě. Přišla nejenom jeho rodina, ale i přátelé, kteří mistra obdivovali.

Jedním z hostů byla Sára Saudková s partnerem Samuelem Saudkem. Nechyběl ani Saudkův kamarád a jeho obdivovatel Štěpán Mareš, autor Zeleného Raoula. Jan Saudek, bratr zesnulého kreslíře, však na setkání chyběl. "Řekl, že by to pro něj bylo velice těžké, já mu rozumím, pro mě je to taky těžké," vysvětlila Saudkova manželka Johana.

"Pro mě je to vysvobození, vevnitř jsem klidnější. Dneska to cítím už jako úlevu. Ale není jen úleva. Je to i velká bolest. Hlavně je to pro mě bolest," uvedla dcera výtvarníka Berenika. Ta s sebou vzala i Saudkovu milovanou fenku Betty. "Říkal o ní, že je jeho další dítě," svěřila se.

"Ztráta je ztráta. Když něco ztratíte, tak si na to hned myslíte. Pro mě byl smrt Káji šok. Jako když vám vyrvou vnitřnosti. Nikomu to nepřeju. Je to zvláštní prázdno. Najednou je z člověka piksla. Musí se na to zvyknout a musí dál pokračovat," dodala Johana.

Výtvarník upadl do kómatu poté, co se začal dusit soustem. V kómatu ležel devět let v pražské nemocnici Motol.

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozloučení s Kájou Saudkem David Turek

Fotogalerie
12 fotografií