Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zeman: Grosse jsem si nevážil! Co prezidentovi odpověděla Šárka?

Autor: dce, ČTK, vr - 
4. května 2015
05:00

Miloš Zeman se v neděli vyjádřil k několika aktuálním tématům. Redaktor Blesk.cz se ho zeptal i na otázky týkající se bývalého premiéra Grosse, který v dubnu podlehl nemoci ALS. Zeman prohlásil, že Grossovy smrti mu je líto, ale už si ho nevážil.

„Bylo mi líto, že zemřel v 45 letech, mohl v životě něco dokázat, mohl napravit chyby, kterých se nepochybně dopustil, nestalo se tak,“ začal Zeman v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz. Když se ho náš redaktor ale zeptal na to, proč neposlal na pohřeb věnec, jeho odpověď byla mnohem drsnější.

„Já nejsem pokrytec. Já posílám věnce na pohřby těch, kterých si vážím. A je pravda, že Stanislava Grosse jsem si přestal vážit,“ uvedl. Za jeho vedení ČSSD přitom Gross udělal strmou politickou kariéru – v Zemanově vládě byl ministrem vnitra –, a nynější prezident mu byl dokonce za svědka na svatbě. 

Video Miloš Zeman v Lánech: Gross si věnec nezasloužil, nevážil jsem si ho. - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Jak na to reagovala vdova Šárka Grossová (45), na jejíž svatbě s Grossem byl Zeman jako svědek ženicha? „Nemám zájem komentovat takové lidi,“ napsala Blesku v SMS. Staré rány se evidentně nehojí – Zeman se naštval, když ho Gross nepodpořil v prezidentské volbě roku 2003, a ještě víc pak, když sledoval jeho podivné zbohatnutí. Gross se snažil se svým »politickým tátou« usmířit, ale marně.

„Daleko horší bylo jeho zázračné zbohatnutí, protože jenom naprostý neználek mohl očekávat, že ta transakce s akciemi Moravia Energo byla čistá a že byla důsledkem jeho podnikatelského talentu,“ řekl prezident. 

Na dotaz, zda prezident nelituje, že se s Grossem neusmířili, Zeman odpověděl, že nemá důvod, proč toho litovat. Neviděl se s ním prý minimálně deset let. K záměru Grossovy manželky nechat svého muže pohřbít na Vyšehradě pouze poznamenal: „Vyšehrad je samozřejmě spojen s osobnostmi, kterých – i když k nim máte někdy kritický postoj – si obecně můžete vážit.“

Gross v polovině dubna podlehl zřejmě amyotrofické laterální skleróze (ALS), při níž nemocní postupně ztrácejí buňky ovládající svalové pohyby. Bylo mu 45 let. Při pohřbu na Vyšehradě se s ním přišli rozloučit především vrcholní představitelé ČSSD, jejíž byl dlouholetým členem a krátce i předsedou.

mnpv ( 6. května 2015 06:29 )

Kdo to je Zeman? Myslíte toho senilního dědka, který dělá všude ostudu?

tacoo ( 5. května 2015 23:34 )

Říct o člověku s tak skvělým mozkem, že je docela inteligentní, může jenom trapný závistivec. A co vyvedl? Chová se jako člověk, který nemusí sám ze sebe zvracet, na rozdíl od těch, kteří se ho snaží špinit.

milan1959 ( 5. května 2015 16:04 )

Zeman? To neznám.

janina7777 ( 5. května 2015 08:27 )

ta ať drží hubu ta kur va grossová, nakradenej majetek zabavit a kur vu zavřít za grosse

janina7777 ( 5. května 2015 08:12 )

zlodějská kur va pošla kdo by ho litoval, vážit si zloděje může jen podobný hova do

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa