Lipského už delší dobu trápí velké bolesti zad a každý krok je pro něj utrpením. „Musel jsem kvůli zádům dokonce odmítnout točit jednu pohádku, a to jsem uměl už scénář nazpaměť,“ řekl herec s tím, že ho čeká operace páteře. Narkóza je ale v jeho věku nesmírně nebezpečná, a tak lékaři chtějí vyloučit všechny možné příčiny špatné pohyblivosti, proto musel v pátek podstoupit CT mozku.

Deník Aha! se chtěl zeptat herce, jak vyšetření dopadlo. Ale tentokrát z okna vinohradské vily nevykoukl Lipský, jak tomu bylo naposled, ale jeho vnuk Martin. „Výsledky ještě neznáme,“ řekl Aha!.

„Uvidíme, jak vyšetření dopadne. K operaci páteře se ale přistoupí opravdu pouze v krajním případě,“ prohlásil rozhodně vnuk Martin. Nejen on, ale i celá rodina čeká s napětím na ortel lékařů a také se velmi obává narkózy, která může poškodit mozek velkou měrou. Sám herec má ale pro strach uděláno. „Já už jsem měl tolik narkóz v životě,“ říká. Pokud ovšem Lipskému najdou subdurální hematom, operuje se bez celkové anestezie a potom může být po bolestech zad.

Co způsobuje subdurální hematom?

Bolesti hlavy, zmatenost, problémy s řečí, problémy s chůzí, závrať, motání, pády, ochrnutí končetiny či celé poloviny těla, sníženou citlivost končetin nebo poruchu vědomí různého stupně. „Jde o krevní sraženinu, kterou může způsobit často i lehký úder do hlavy. Pokud se krevní sraženina zvětšuje, začíná tlačit na mozek a může se stát velmi nebezpečnou. Způsobí i například problémy s chůzí nebo koordinací. Je potom dobré ji odstranit. Operace se odehrává zpravidla v místním znecitlivění. Celý výkon trvá asi 30 minut a pacient je potom několik dnů hospitalizován na lůžku,“ vysvětlil MUDr. Pavel Boček (na snímku) z FN Motol v Praze.

Fotogalerie
7 fotografií