Herec Lubomír Lipský měl k herectví velmi blízko už od mládí, jeho otec Vilém totiž vedl ochotnický soubor Rieger. Do něho také zaangažoval všechny své syny. Lubomíra, Oldřicha a Dalibora. A tím to všechno začalo. Později se svým bratrem Oldřichem a dalšími kamarády (Otomarem Krejčou nebo Jiřím Lírem) založil v Pelhřimově ochotnické Dramatické studio mladých. Lubomír Lipský stál poprvé na jevišti v roce 1935 ve Strakonickém dudákovi.

Maturoval na gymnáziu, potom absolvoval osm semestrů na FF UK Praha, obor divadelní věda a estetika. Byl také zakladatelem Divadla satiry, kde se seznámil s tanečnicí Věrou Kittlerovou, kterou si v roce 1948 vzal a o rok později se jim narodila dcera Taťjana a syn Lubomír.

Po likvidaci Divadla satiry (1949) Lipský přijal angažmá v Realistickém divadle. Čtyřicet let byl členem Městských divadel pražských a od roku 1996 byl součástí Divadla ABC nebo v menší míře v Divadle Na Jezerce. Za své divadelní výkony byl také oceněn, a to v roce 1997 a 2006 cenou Thálie.

Ve své kariéře se však nevěnoval pouze divadlu. Mnohokrát stál i před kamerou. Z počátku hrál spíš menší role, pak ale přišla postava osudová. Učitel literatury George Camel v parodii Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Dále exceloval v rodinné komedii Šest medvědů s Cibulkou nebo ve filmu pro děti Ať žijí duchové.

Herec se věnoval i televiznímu herectví. V seriálu Tři chlapi v chalupě byl jako děda Potůček nezapomenutelný. Také se věnoval scénkám, komickým vystoupením nebo silvestrovským estrádám.

Lubomír Lipský se stal legendou české herecké školy. Až do svých posledních dnů vystupoval a hrál. Jeho nedávným filmovým počinem byl Kameňák 4, kde si zahrál se svým přítelem Janem Skopečkem.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Lubomír Lipský (+92): S Bleskem slavil ještě devadesátiny! Jan Jedlička, Hana Höschlová