Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

25 let od Sametu: Platy vzrostly, každému ale jinak! Kdo vydělal na revoluci?

Autor: Radka Růžičková, Adam Jaroš, lmk - 
20. listopadu 2014
05:20

„Zlatej totáč. Práci měl každý a z platu si toho koupil mnohem víc než dneska,“ vzpomínají někteří pamětníci se slzou v oku. Mají pravdu, nebo se dnes dříči mají hůře než kdysi?

Řeč čísel mluví jasně. V roce 1989 byl průměrný plat 3 170 Kč, dnes je průměr 25 500 Kč. Stejně jako dnes, ani tehdy na něj zdaleka nedosáhl každý. Ale platové nůžky byly rozevřené podstatně méně. Výdělek určovaly mzdové tabulky a člověk měl často na desítky let dopředu naplánované, kdy a kolik peněz navíc dostane.

Blesk srovnal 45 platů z doby předrevoluční a té dnešní. Výsledek? Méně peněz, než byl průměr, bralo za totality 13 z vybraných profesí. Dnes je to z nich více než polovina!

Co bylo a je za průměrný plat Co bylo a je za průměrný plat | Blesk, ČSÚ, www.czso.cz

Kdo si polepšil nejvíce

Šéfové, statistici, bankéři a pojišťováci. Ti si podle zjištění Blesku polepšili nejvíce. Výrazně lépe jsou na tom i personalisté, lékaři a lékárníci. Všem těmto profesím totiž výdělek vyletěl nahoru více než desetkrát!

Naopak, na opačném konci žebříčku už zdaleka tak veselo není. Nejhůře dopadli metaři. Těm se za 25 let plat zvedl jen 4,5krát. A třeba takoví malíři pokojů, řidiči náklaďáků nebo zedníci, kteří se před revolucí těšili z platu vyššího, než byl průměr, na něj teď ani zdaleka nedosáhnou.

Celé srovnání profesí a platů naleznete v galerii!

9rot6 ( 21. listopadu 2014 07:42 )

Bzum,bzum,bzum,nejde mi to do palice,jak se můžou vyplácet,zlaté padáky, odměny a další benefity zaměstnancům ve státních podnicích,když je státní rozpočet ve velmi silném deficitu a jen tak se do plusových čísel nedostane,jak může ministr financí Kalousek vyřvávat, že ušetřil támhle nebo tůdle, ale rozpočet je stále deficitní,čili když nemám kde brát a musím splácet, tak nemohu vyplácet,to je základ,ironií osudu je i fakt,že Kalousek dostal nějakou cenu jako nejlepší ekonom v rámci EU, to znamená,že EU,která má dbát na vyrovnaný rozpočet, odměňuje lidi, kteří rozhazují ze státního? Zajímalo by mě i vyplácení různých vymyšlených náhrad a podobných benefitů ze státního, ale nikoho nezajímá za co,když mám jednu kapsu vysypanou a druhou prázdnou!

annael ( 20. listopadu 2014 15:19 )

Banky naučily žít lidi na dluh? To si děláš srandu, ne? Když už tak je to naučili komunisti, jelikož z tehdejších platů by člověk šetřil na ledničku rok, na vybavení obýváku pět let, na postele do ložnice a dětského pokoje rok, na skříně další rok, a na další vybavení další dva roky. Tak si na to všechno vzal dvě novomanželský půjčky, jedna by nestačila, k tomu ještě televizi na mulťák a pak deset let dřel ve dvou zaměstnáních aby ty půjčky splatil.

adict ( 20. listopadu 2014 14:59 )

Máš pravdu, ale medián mezd je přes 22 tisíc. To znamená, že půlka Česka bere víc a půlka míň! Jestli si myslíš, že většina bere 12 až 14, tak jseš totálně mimo! Tak o 8-10 tisíc, nebo desítky let zpátky. Měl by sis říct o vyšší plat, nebo se přestěhovat.

adict ( 20. listopadu 2014 14:51 )

Vždyť to může i dneska, ne?

adict ( 20. listopadu 2014 14:47 )

Já si myslím, že těch tvých 200 do základu a 10 tisíc měsíčně by na usoplenej panelák, jaký se tehdy stavěly, stačilo. Věčná sláva panelu, umakartu a linu, s průchozíma ložnicema, nezateplený a s balkonem, kterej se čas od času urval. Ani nevím proč se pro takový jako jsi ty nestaví podobný novostavby dodnes. To štěstí, kdyby ti za takový kšunt strhávali 10 měsíčně, bych chtěl vidět. Srovnávej srovnávatelný. Dneska koupíš v Praze byt v novostavbě za 1,5 mega a přestože je menší, má aspoň rozumný dispozice a nemusíš ho hned předělávat.

Zobrazit celou diskusi