Figuranti plní důležitou úlohu při nejrůznějších závodech a mistrovstvích, kde musejí kvalitně předvést práci posuzovaných psů. Proto jsou na ně kladeny vysoké nároky a mají své vlastní soutěže, mezinárodní zkoušky a licence. S každým psem bez ohledu na jeho váhu či rasu by měli figurovat zcela identicky. V rakouském Höfleinu na to dohlížela tříčlenná komise zkušených rozhodčích, která posuzovala délku a směr doslova každého kroku. Hodnotila dokonce i rozložení síly, s jakou figuranti práci dvou váhově i temperamentem zcela odlišných psů předváděli.

Zjednodušeně řečeno je figurant na závodech pomocníkem psovodů, který musí soutěžícím kolegům i zvířatům zajistit stejné podmínky při ukázce jejich práce. Jiří Bravenec je členem rakouského klubu ÖGV Baumgarten. Přeshraničního závodu se díky tomu zúčastnil od roku 2007 již poosmé. Za tu dobu pětkrát nenašel přemožitele, dvakrát skončil stříbrný a jednou bronzový. Nikdy tedy z každoročního klání neodcházel bez medaile.

Svým letošním umístěním se opětovně kvalifikoval na figurování prestižního závodu nejlepších 12 psů a psovodů Rakouska. Tento závod byl poslední kvalifikací na Mistrovství světa. Jiří Bravenec patří do skupiny elitních figurantů, kterých je v České republice pouze okolo desítky. Jedná se u nás o nejvyšší možnou kvalifikaci, které lze mezi figuranty dosáhnout a která jim otevírá možnost zúčastnit se i mistrovství světa.

Psovodi Městské policie Brno i jejich služební psi přivážejí medaile z tuzemských i mezinárodních soutěží opakovaně. Nabyté zkušenosti jim pak pomáhají při náročné práci v brněnských ulicích, kdy musejí například hledat či zajišťovat nebezpečné pachatele nebo dohlížet na poklidný průběh velkých sportovních událostí či demonstrací a průvodů.

Bc. Jakub Ghanem tiskový mluvčí MP Brno FOTO: Sabine Hirschegger