Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dva policisté v Plzni umlátili muže, tvrdí obžaloba! Zůstávají ve službě

Ilustrančí foto
Ilustrančí foto  (Autor: Policejní deník)
Autor: ČTK - 
4. září 2014
15:24

Mají uniformy, odznak a obušky a zřejmě si myslí, že jim patří svět! Dva policisté loni v říjnu surově zbili a zkopali bezdomovce. Bez pomoci ho nechali ležet na ulici a odešli. Praporčíci Jan Pergl a Lukáš Zahradník přesto zůstávají ve službě. Jejich nadřízení čekají na rozhodnutí soudu.

Událost se stala loni 24. října mezi 20:00 a 21:00. Oba policisté, sloužící na obvodním oddělení na Borech, došli do osady bezdomovců v Borské ulici. Jejich úkolem bylo prošetřit oznámení o tom, že se bezdomovec dopustil obtěžování. Muže vyzvali, aby s nimi odešel, přičemž ho podle obžaloby udeřili obuškem přes záda. "Poté jej odvedli na přilehlou panelovou cestu, kde jej oba dva znovu napadli tak, že ho opakovaně pevnými služebními botami se silnou podrážkou značnou intenzitou kopali do oblasti trupu," uvádí obžaloba.

Bezdomovci tak prý útokem způsobili výrony, zlomili mu žebro, natrhli slezinu, napadený začal prudce krvácet do břicha. Podle obžaloby zemřel 27. října.

Podle státního zástupce policisté museli vědět, že poškozený se nemůže jejich nečekanému a bezdůvodnému útoku nijak bránit, že jsou v početní a fyzické převaze a že mu silným kopáním mohou způsobit vážné vnitřní zranění.

"O zdravotní stav poškozeného po ukončení útoku se nijak nezajímali, když se spokojili se zjištěním, že poškozený je schopen samostatného pohybu a komunikace, poškozeného zanechali na místě a odešli," uvedla obžaloba.  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání