Prvního skutku se mladý Plzeňan dopustil 29. října 2013 v jednom z restauračních zařízení v Plzni v Doudlevcích. V hospodě nejdříve téměř tři hodiny popíjel pivo a kolem 17.10 hodin, kdy se v podniku nacházel sám s obsluhou, požádal o spočítání útraty. V okamžiku, kdy žena chtěla částku spočítat, nastříkal jí do obličeje slzotvorný prostředek. Poté, co napadená odhodila na zem kasírtašku s tržbou, kterou v tom okamžiku držela v ruce, peněženku ze země sebral a z místa utekl. Po cestě ještě poztrácel několik bankovek.

Další loupež spáchal téměř měsíc po prvním zločinu. Dne 26.11.2013 vstoupil kolem 15.50 hodin do prodejny grafického studia v Plzni na Lochotíně a obsluze sdělil, že si přišel vyzvednout tři kusy objednaných razítek. V okamžiku, kdy prodavačka od něj chtěla vybrat finanční hotovost za zakoupené zboží, nastříkal jí do obličeje slzotvorný prostředek, vytrhl z ruky malou přenosnou pokladnu a požadoval otevření hlavní pokladny, což napadená žena z obavy o své zdraví a život učinila. Pachatel z místa poté utekl i s 30 tisíci korunami.

Posledního loupežného přepadení se dopustil dne 9.12.2013 v době kolem 16.15 hodin během své návštěvy jedné z prodejen květin v Plzni na Skvrňanech. Zde nejdříve předstíral zájem o koupi vonných svíček. V okamžiku, kdy mu prodavačka chtěla vybrané zboží zabalit, zaútočil i na ni slzotvorným sprejem. Z prodejního pultu odcizil finanční částku 1 000 korun a z místa utekl.

Kromě třech loupeží si na své konto mladý muž připsal i krádež potravin, které se dopustil 14. prosince loňského roku v prodejně potravin v Plzni v Lobzích. Kolem čtvrté hodiny odpolední se zde rozhodl nakoupit potraviny bez placení. Postupně si pod bundu uschoval dvě čtvrtky chleba, konzervu obsahující pokrm ,,slepice na paprice“ a půlkilové balení těstovin a s takto uschovaným zbožím vyšel z prodejny, aniž zaplatil. Jeho jednání si však všiml prodavač, muže následoval před prodejnu, kde jej zadržel a posléze předal policii.

V průběhu šetření policisté dále zjistili, že se jedná o recidivistu, který byl v říjnu roku 2013 pravomocně odsouzen Okresním soudem Plzeň – město za přečiny krádež a podvod k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 12 měsíců, kdy zkušební lhůta mu měla skončit 17.9.2016. Vzhledem ke shora uvedeným skutečnostem byl policisty ve věci podán podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby, který byl akceptován.

por. Ing. Hana Štefflová tisková mluvčí PČR