Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt pacientky (†70) v rumburské nemocnici: Co říkají odborníci na sestru Věru M.?

Autor: vet, luc, dce - 
23. srpna 2014
05:00

Vražda, nebo eutanazie, milosrdný konec utrpení? Zdravotní sestra Věra M. (50) zřejmě v nemocnici v Rumburku sprovodila ze světa těžce nemocnou seniorku (†70) pomocí draslíku! Názor na její čin rozděluje nejen laickou veřejnost, ale i odborníky!

Případ z Rumburské nemocnice se valí jako lavina, koho má Věra M. ještě na svědomí? Její první a snad i poslední obětí byla sedmdesátiletá žena, která umírala na rakovinu. Smrt jí ale způsobila zástava srdce! Jak je to možné? Píchla jí totiž draslík přímo do žíly!

Co s lidským tělem udělá vysoká dávka draslíku? A umí lékaři po smrti, při pitvě, zjistit, že byl člověk zavražděn právě podáním draslíku?

„Když bude mít zemřelý vysokou hladinu v krvi, může se o tom spekulovat. Vysoká hladina draslíku může být způsobena různými věcmi. Po smrti může rozpadem buněk docházet ke zvýšení hladiny draslíku v těle,“ řekl Blesku MUDr. Martin Pešta, gastroenterolog, Nemocnice na Bulovce. A jak se pacientům podává? „Vždy v ifuzi, v roztoku glukózy nebo fyziologickém roztoku, nikdy samostatně,“ dodal.

Co se stane pacientovi, kterému byl draslík podán přímo do žíly? „Dochází k různým srdečním arytmiím nebo zástavě srdce.“ Jde při pitvě odhalit vraždu draslíkem? „Z pitevního nálezu to zjišťovat nelze. Po smrti je koncentrace draslíku jiná a nedá se spolehlivě určit, zda došlo k předávkování. Jde o hodnocení nálezu,“ řekl Ing. Jaroslav Zikmund, toxikolog, také z Bulovky.

Bylo odhaleno, že žena v nemocnici pracovala 3 roky, během kterých údajně došlo k dalším 11 podezřelým úmrtím. Policie je nyní prošetřuje. Deníku se ozvala žena, která tvrdí, že letos v květnu za podivných okolností zemřel její tatínek. Bylo mu 68 let. Kolik dalších má Věra M. na svědomí?

Kvůli této strašné události zuří válka mezi ředitelem a lékařem interny. „Není pravda, že jsem byl milencem zdravotní sestry, která smrt pacientky způsobila. ﷯Odmítám spekulace, že bych věděl o tom, co zdravotní sestra dělá, nebo její počínání dokonce kryl. Nikdo mě kvůli tomu neprošetřuje, jak tvrdí vedení nemocnice,“ prohlásil včera lékař Petr Vondráček, který pacientku ošetřoval. 

Doktor Vondráček celou záležitost podle svých slov oznámil hned druhý den po události primáři interny, jeho zástupci a hlavní sestře nemocnice. „Pak jsem najednou zjistil, že důkazy, které by pochybení sestry dokazovaly, někdo vyhodil do odpadků! „Všechno jsem předal vrchní sestře,“ uvedl lékař. Ředitel špitálu ale tvrdí, že o události se dozvěděl až o tři dny později...

Zdravotní sestru policisté obvinili z vraždy a soud ji včera poslal do vazby. Žena by mohla skrývat nebo také ovlivňovat svědky.

Renomovaný pražský advokát Jan Černý: Případy »eutanazie« se množí

„Pokud se prokáže, že to byl úmysl, aby pacientka zemřela, je to trestný čin vraždy a soud může jen zvažovat pohnutky, proč to sestra udělala. Ty pak mohou vést k tomu, že trest uloží třeba až na dolní hranici trestní sazby, což je 10 let. Protože se případy »eutanazie« množí, myslím si, že je i tento případ silným signálem pro společnost, že by se měla zamyslet a právně možnost legální eutanazie řešit. Jinak je to obdobná situace, jako kdyby se zakázaly potraty, stejně by se dělaly na černo.“

Mluvčí České lékařské komory, MUDr. Michal Sojka: Je to na diskuzi

„Primárně se nás případ netýká, jde o sestru a je ve vyšetřování Policie ČR. Obecně, co se týče eutanazie, je to věc, která je složitější, jde o téma na celospolečenskou diskuzi. Jde o otázku filosofickou a etickou.“

MUDr. Ladislav Kabelka, PhD., primář Domu léčby bolesti s hospicem Sv. Josefa v Rajhradě: Eutanazie, šikmá plocha

„V Česku není eutanazie legální a pro mě to není téma. Tím je naopak kvalitní paliativní péče. Případné odstoupení od léčby je přesně odborně definované a v medicíně má přesná pravidla. Pokud nezajistíme pacientovi paliativní péči, je přirozené, že bude trpět a žádost skončit to musí přijít. Ani paliativní péče člověku nenabízí ráj na zemi, nabízí mu ale snesitelnou cestu s nevyléčitelnou chorobou. Eutanazie je však šikmá plocha a je dobře, že v Česku 2014 není legalizovaná. Péče o chronicky nemocné je hluboce podfinancovaná a eutanazie by se mohla stát zkratovitým řešením.“

kacota ( 24. srpna 2014 02:03 )

Ak je to pre teba, tak obvolám všetky salaše v kraji

kacota ( 24. srpna 2014 02:01 )

Ja som bola teraz istý čas v ČR a v Prahe jedna služebná v hoteli moje deti nazvala "smradi" ked vykládala kolegyni historku o blbých hosťoch, mysliac si že ju nikto nepočuje Pracovník čo predával lístky na rozhľaďnu čumel že hhheeeee????? A robil sa že nerozumie slovensky, museli sme "mluvit"..takže blbci jsou všude Zato na Václaváku dole v stánku je taký týpek, čo sme sa smiali ešte hodinu ked vykladal ako bol na Slovensku na vojne.. Vyšlo z neho že to bolo - v Domažlicích a bol tam jediný Čech

vrahrychtar ( 24. srpna 2014 00:16 )

 10 deka ebola by nebola?

cyrilko ( 23. srpna 2014 17:55 )

To vieš namhal, debilkovia sa nájdu v každom národe, mrzí ma keď počujem takéto sťažnosti na Slovákov. Nemení to však na skutočnosti, že väčšina Slovákov má k Čechom najbližší a najlepší vzťah zo všetkých národov.

luc.puc ( 23. srpna 2014 17:04 )

Pokud je sestra psychicky narušená a chladnokrevně vraždila tak zavřít až zčerná! ale pokud prováděla eutanazii tak by měla dostat vyznamenání že vlastně pomohla těm kterým již pomoci není... Kdybych měla nevyléčitelnou nemoc a trpěla jsem velkými bolestmi tak bych si přála mít možnost ukončit trápení dobrovolně. Dle mého by eutanazie měla být legalizována tak jak tomu je v jiných vyspělích zemích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání