Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dům, kde se narodil diktátor Hitler: Imigranti se v něm budou učit cizí jazyky!

Autor: shp, ČTK - 
15. května 2014
07:27

Mistrovský plán, který znesvětí nacistický odkaz zrůdného diktátora. Budova malého rakouského penzionu, kde se v roce 1889 narodil Adolf Hitler, by mohla sloužit jako jazykové centrum pro přistěhovalce.

V době, kdy se Hitler narodil, sloužila stavba jako místní hospoda, kde Hitlerovi rodiče pronajímali pokoje. Z domu se rodina vystěhovala, když byly Adolfovi tři roky. V roce 1938 budovu koupil Hitlerův osobní tajemník Martin Bormann a jeho iniciály MB jsou stále vyryté nad dveřmi.

Po druhé světové válce dům převzal rakouský stát, který majiteli platí nájem. Do roku 1965 sloužila budova jako veřejná knihovna a později jako banka. Do loňského roku byly v domě dílny pro osoby s mentálním postižením. Vznikl pak nápad, aby se z budovy stalo protifašistické informační centrum.

To ale odmítl braunauský starosta, podle kterého je už v regionu památníků na válečná zvěrstva více než dost. Nakonec městská rada dospěla ke kompromisu, podle kterého by objekt opět mohl sloužit veřejně prospěšným účelům.

jana999 ( 15. května 2014 09:21 )

čí je ten barák, komu platí rakouzsko ten nájem? Oni bormanovi majetek nezkonfiskovali?

Zobrazit celou diskusi