Sekt na přípitek i k polévce

Ke štědrovečerní večeři určitě patří přípitek. Aperitiv nejenže zdůrazní význam slavnostního okamžiku, ale také příjemně povzbudí chuť k jídlu. K tomuto účelu se nejlépe hodí jakostní šumivá vína neboli sekty. Pokud chcete dát na doporučení zkušeného sommeliera, pořiďte si pro tuto příležitost sekt suchý (láhev s označením brut). Milovníci sladších nápojů samozřejmě nemusí své chuťové buňky o cukr šidit, stačí, když zvolí sekt s jeho vyšším obsahem, tzv. demi sec.

Tradice velí začít celé menu rybí polévkou a pro ty, kteří nechtějí vína příliš střídat, mám dobrou zprávu. Suchý sekt skvěle doplní i ji. Pro pravé gurmány však existuje ještě další řešení – vyzrálé Neuburské nebo Rulandské bílé budou tou správnou volbou. Mnozí z nás však nemohou rybí polévku ani cítit a raději ji proto nahradí zeleninovou klasikou. V takovém případě nezbývá než vřele doporučit ryze českou odrůdu Aurelius, jejíž vůni odborníci pojmenovávají kdoulově-lipová a chuť kořenitá. Nezní to lákavě?

 

Čím zapít kapra

Ať už se na Vašem štědrovečerním stole pravidelně objevuje smažený kapr nebo vepřový řízek, zcela určitě tam nechybí bramborový salát. Obě varianty slavnostní večeře jsou relativně výrazné pokrmy, a proto i víno by mělo být dostatečně výrazné, aby s jídlem vytvořilo ten pravý harmonický celek. Vhodná jsou bílá vína s chutí tropických a citrusových plodů a vyšším obsahem alkoholu. Takovou příchuť můžete nalézt například u odrůdy Chardonnay.

Staročeský recept na kapra na černo si žádá něco opravdu zvláštního. Znáte odrůdu Malverina? Tato méně obvyklá odrůda bílého vína byla vyšlechtěna na jižní Moravě a mezi její velké přednosti patří vysoká odolnost vůči chorobám, což ji předurčuje k ekologickému pěstování. Chuťově jde o středně plné víno podmanivé chuti s typickým skořicovým buketem.

Někdy se na štědrovečerním stole objevují jiné druhy ryb než kapr. V jejich případě platí pro výběr vína jednoduché pravidlo – ryby sladkovodní jednoduše dušené na másle či víně si žádají bílá vína, chuť mořských ryb zase skvěle doprovodí vína růžová. Nejlepší růžová vína se vyrábějí z modrých hroznů krátkým ležením moštu na slupkách. Díky zvýšené popularitě těchto vín je začali vyrábět i mnozí  čeští a moravští vinaři. Ochutnat k lososovi či tuňákovi můžete Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon.

Autor: archiv Vinařského fondu
 

Zahřejte se svařákem

K období vánočních svátků neodmyslitelně patří také další kulinářské speciality české kuchyně – asi téměř každému se vybaví pečená kachna se zelím a také houbový kuba. První z pokrmů je těžký a velmi chuťově výrazný, a proto jako ideální doplněk vyžaduje hutné extraktivní červené víno. Tuto funkci dobře splní odrůdy Merlot nebo Zweigeltrebe. Houbový kuba, taktéž relativně výrazný pokrm, si žádá bílé kořenité víno, například Veltlínské zelené.

Samostatnou kapitolu vánočních pokrmů zcela jistě tvoří cukroví, které je natolik rozmanité, že lze jen těžko dát konkrétní doporučení. Obecně však platí, že kombinace sladkého jídla se sladkým vínem je dobře harmonická a tudíž se k cukroví hodí vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, jako jsou výběry z bobulí a vína ledová a slámová. K vánočnímu pečivu obsahujícímu ořechy můžete popíjet třeba jemně muškátový Irsai Oliver, ke kokosu zase skvěle ladí odrůda Aurelius, a zvláště zrálo-li víno v sudech typu barrique, můžete se těšit na chuťové tóny lesního medu, skořice, mandlí a kokosu.

A co popíjet v čase vánočním na zahřátí? Samozřejmě svařené víno z českých a moravských vinic. Více o vínech na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.

 

 

Stále ve vín výběru tápete? Hlavní sommelier Salonu vín ČR Marek Babisz vám poradí.

přípitek

Chateau Bzenec brut, Bohemia Sekt s.r.o.

rybí polévka

Neuburské, pozdní sběr 2011, Ludvík Maděřič Rulandské šedé, pozdní sběr 2010, Vinum Moravicum s.r.o.

smažený kapr

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2010, Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice s.r.o.

Chardonnay, pozdní sběr 2010, Gotberg a.s.

sladkovodní ryby (pstruh, candát)

Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2011, Martin Šebesta Hibernal pozdní sběr 2010, Metroflora s.r.o.

Müller Thurgau, pozdní sběr 2010, Vinné sklepy Valtice a.s.

mořské ryby (tuňák, losos)

Rulandské modré rosé pozdní sběr 2010, Vinařství Plešingr, spol. s r.o.

Rulandské bílé pozdní sběr 2009, Zámecké vinařství Bzenec s.r.o.

kachna

Merlot, výběr z hroznů 2009, VINJA - Jakubčík Zweigeltrebe, pozdní sběr 2009, Habánské sklepy, spol. s r.o.

houbový kuba

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2010, Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s.

ořechové cukroví

Irsai Oliver, kabinetní víno 2010, Vladimír Tetur