Moravští vinaři ale každoročně čekají na první mrazy, aby mohli sklidit hrozny a vytvořit z nich gurmánskou lahůdku. Cukernatost hroznů musí dosáhnout alespoň 27 stupňů normalizovaného moštoměru (moštoměr – ukazuje kg přírodního cukru ve sto litrech moštu), stejně tak jako u vín slámových.

Autor:  M. Zborovský

Ledové víno, jak již bylo řečeno, zůstává na vinicích nejdéle ze všech. Aby se mohlo honosit přívlastkem ledové, musí pořádně promrznout – a to nejméně na – 7°C. To je také minimální teplota, při které se může sklízet a i vlastní lisování hroznů vyžaduje, aby byly bobule zmrzlé. Jen tak v nich zůstane část vody ve formě krystalků. I z tohoto důvodu je výlisnost velmi nízká a pohybuje se jen mezi 10 a 15 %. Stejně jako slámové víno je i víno ledové velmi drahou záležitostí určenou pro opravdové gurmány a slavnostní události. Ne však každý rok se vydaří, většinou dává vinařům zabrat hlavně teplá zima.

Více o moravských a českých vínech na: www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.