Moravská a česká vína jsou srozumitelná
Na našem území funguje systém dělení vín podle kvality založený na cukernatosti vinného moštu. Čím lepší je rok, čím lépe se vinař o vinohrad stará, tím lépe dozrají hrozny a tedy obsahují i více přírodního cukru. Výběr z hroznů je pak víno ze zralejších a cukernatějších hroznů než běžné jakostní. Nemusíte se tedy řídit jen podle ceny, která zejména u dovozových vín bývá často jen hrou distributorů s neznalými zákazníky.
Moravská a česká vína jsou mimořádně pestrá
I přes poměrně snadnou orientaci v moravských a českých vínech je až neuvěřitelná a ve světovém srovnání unikátní jejich rozmanitost. V České republice se pěstuje více než padesát odrůd, což je záruka, že si to své oblíbené najde opravdu každý. Velká část odrůd je navíc přímo na našem území vyšlechtěná, takže se jim zde také daří nejlépe a dávají tak ta nejlepší vína.

Moravská a česká vína jsou maximálně ekologická
Za období posledních dvaceti let se naše vinohradnictví výrazně proměnilo. Vinaři nakoupili a začali používat nejmodernější technologie, zaměřili se přísně na kvalitu vína namísto výroby na množství a výrazně také nakročili k ekologizaci vinohradnictví. Objevuje se už celá řada biovín a biovinic, ale i většina ostatní (ne BIO) vinařů se snaží přistupovat k pěstování a výrobě vína co nejekologičtěji. Minimalizuje se např. používání chemie na nejnutnější minimum a produkce hroznů a následně vína v České republice je maximálně ekologická.
Více o vínech naleznete na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz