Cukernatost

Slámové víno je typické stupňem cukernatosti. Patří do kategorie jakostních vín s přívlastkem, lze je vyrábět až po ověření cukernatosti Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), která musí dosáhnout při lisování alespoň 27 stupňů normalizovaného moštoměru (moštoměr – ukazuje kg přírodního cukru ve sto litrech moštu). Výjimkou nejsou například ani hodnoty dosahující 60 stupňů NM. Z velkého množství hroznů vzniká jen malé množství moštu, a to právě činí tento mok tak vzácným a také drahým.

 

Autor: archiv Vinařského fondu

Slámové víno

Slámové víno má, jak je zřejmé už z názvu, co do činění se slámou. Vinař si nejprve zvolí vhodnou odrůdu, která by měla obsahovat více kyselin, a pak se snaží udržet hrozny co nejzdravější. Při sklizni vybere co nejpečlivěji ty nejlepší, které na několik měsíců rozloží na síta a pokryje je slámou. Další možností, využívanou více v posledních letech, je rozvěšení hroznů do dobře větraného prostoru. Minimální doba ze zákona, po kterou hrozny musí vysychat, je tři měsíce, ale někteří vinaři trpělivě čekají i nějaký ten měsíc navíc, vědí, že nic se nesmí uspěchat. Hlavním cílem celého procesu je zbavit hrozny přebytečné vody přírodní cestou a zvýšit v nich koncentraci cukrů, kyselin a dalších minerálů. Brzy na jaře, když víno seschne téměř až na hrozinky, se teprve přistupuje k lisování. Ze sta kilogramů seschlých hroznů je možné vylisovat jen něco mezi pěti až dvaceti litry šťávy. Kdo by měl zájem ochutnat vzácný sladký mok, musí sáhnout hlouběji do peněženky. Do ceny, která se pohybuje kolem čtyřset za dva decilitry, se právem promítají nejen vinařův um a také cenná ruční práce.

Správné servírování

Slámové víno se považuje za dezertní a podává se vychlazené na 8 – 10 stupňů nejlépe ke kávě, dezertu či zmrzlině. Pro milovníky archivace jsou slámová vína velice vhodným artiklem, neboť ve sklípku vydrží i několik desítek let.

Více o moravských a českých vínech na: www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.