Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékárníci a výrobci tvrdí: Zdražila čtvrtina léků!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, ida - 
18. května 2010
07:45

Až o stovky korun víc platí od 1. dubna za doplatky léků pacienti v lékárnách. Zdražení potvrdil jak prezident České lékárnické komory (ČLeK) Stanislav Havlíček, tak ředitel České asociace farmaceutických fi rem (ČAFF) Emil Zörner.

Nově má totiž podle nich doplatky více než čtvrtina léků na předpis. „Lékárníci jsou denně konfrontováni s údivem pacientů,“ tvrdí Stanislav Havlíček. „Doplatky na některé přípravky vzrostly o desítky i stovky korun,“ dodal. Podle tiskového mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně došlo za poslední čtyři měsíce ke snížení cen a úhrad o více než tři miliardy. Výrobci, kteří o tyto zisky přišli, se nyní snaží záměrně znejistit pacienty, uvádí Sršeň.

Lékárnická komora zase tvrdí, že za zvýšení doplatků může dubnová revize cen léků Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten v dubnu totiž opět snížil částku, kterou hradí zdravotní pojišťovny. I když SÚKL informoval, že provedenou revizí se ušetří zhruba tři miliardy ročně, podle informací lékáren klesly počty léků bez poplatku přesně o 28 %.

Lékárníci mohou vydat pacientovi lék se stejnou účinnou látkou, který je bez doplatku. Ovšem například u dvou léků na tlak (Lokren a Betaxa) to ale udělat nemohou, protože tyto přípravky nemají variantu.

Chcete vědět, kolik aktuálně doplatíte na svůj lék? Na stránkách ministerstva zdravotnictví napíšete do vyhledávače název léku a vše se dozvíte. http://www. mzcr.cz/Leky.aspx

Chcete vědět, kolik aktuálně doplatíte na svůj lék? Na stránkách ministerstva zdravotnictví napíšete do vyhledávače název léku a vše se dozvíte. Podívejte se :::zde:::

komentator ( 27. května 2010 09:35 )

nezvyšování spoluúčasti ve zdravotnictví. Před volbami v r.2006 Nečas opakovaně tvrdil v České televizi, že ODS v žádném případě nezvýší spoluúčast ve dzravotnictví. A pár měsíců po volbách bylo na světě julinkovné a cikrtovné, které se muselo platit i za kojence. Pokrytec Nečas se nyní ke svému slibu nehlásí. A nyní zloděj a lobista magisr Šnajdr z ministerstva zdravotnictví zařídil podstatné zvýšení doplatků na léky. A rovněž rozšířil rozsah léků, za které je nutno uhradit doplatek. Lze slibům ODS věřit? Je ODS důvěryhodná? Není ODS stranou pro horních 100 tisíc lidí v tomto státě?

komentator ( 19. května 2010 17:03 )

Julínkovné je pouze začátek. TOP 09 a ODS připravují privatizaci fakultních nemocnic. Pokud uspějí ve volbách, to bude teprve fičák. Šnajdr již připravuje další etapu zdravotnické reformy. Platit se bude podstatně víc než nyní. Kde na to veze většina lidí? Bude si brát půjčky?

linas ( 18. května 2010 21:20 )

Tak tak - u nás v jedné lékárně chtěli za lék, který je plně hrazen pojišťovnou, skoro 250,- korun.

suskyn ( 18. května 2010 12:18 )

sestra-prosím 30Kč-bez mrk.oka zaplatím-neodvažuji se zažádat o potvrzení Mudr.-sedí za počítačem a píše-mluvte a vy mluvíte aniž by jste věděl že vás vůbec poslouchá- po 5 min-otevřte ústa a ááááááá-ano napíši vám paralen,nějaké vytamíny a 3 dny ležet v klidu.Když se to nezlepší tak za 3dny zas přijďte napíšem antibiotika a ječtě si skočte na krční a přineste nález-naschledanou.V ruce mám 2 recepty po 2položkách-nepřečtu co tam je Lékárna-2x30-za recepty-doplatky za léky-120-dostal jsem i kapky do nosu a rýmu nemám-šumivé vitamíny,prášky od bolesti-pobolívala mně hlava-suma-rovné 230Kč,na krční jsem raději nešel do práce raději ano,snad to nebude ta prasečí chř.

sakra ( 18. května 2010 11:30 )

Dokud bude ministerstvo zdravotnictví řídit i nadále hladovec a lobista Šnajdr, tak to bude se zdravotnictvím stále horší. A navíc je ministryní zdravotní sestra a přitom by to mohla dělat klidně pomocná síl z kuchyně třeba motolské nemocnice. Šnajdr by to "uřídil".

Zobrazit celou diskusi