Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Gepardí slečna miluje svíčkovou

Autor: Jan Doležal - 
10. května 2010
08:11

Denně spořádá dvě kila masa a roste jako z vody. Zatímco ještě nedávno působila gepardice Mzuri z chlebské zoologické zahrady jako hravé koťátko, dnes už je z ní opravdová slečna.

To ale roztomilé šelmičce vůbec nebrání v tom, aby pořád spala s dětmi ředitele zoo v jedné posteli a byla miláčkem celé rodiny.

Ředitel zoo René Franěk přivezl malou gepardici loni z Německa a dal jí svahilské jméno Mzuri, což v překladu znamená Kráska. „Je jí půl roku. Ještě před třemi měsíci měřila 80 centimetrů a teď už má metr šedesát. Je to obrovský jedlík. Denně sní dva kilogramy masa a je to znát. Od konce ledna přibrala 12 kilo,“ řekl Franěk.

Mzuri má nejradši svíčkovou a ještě nedávno se mohla utlouct po kuřecím mase. To už ale neplatí, protože ho teď vyměnila za králičí. Nepohrdne ale ani křepelkami, morčaty, a kvůli zpestření jídelníčku pro ni majitelé nakoupili i 3700 myší.

Až gepardí slečna přibere na váze nejméně na třicet kilo, čeká ji stěhování z bytu Fraňkových do nového domku s venkovním výběhem. „Je to jediná velká šelma, která se dá na sto procent ochočit. Uděláme z ní proto takzvané výukové zvíře,“ dodal Franěk.

Zobrazit celou diskusi