Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Louisiana se připravuje na ropnou skvrnu

Ve snaze zlikvidovat či alespoň zmenšit ohromnou ropnou skvrnu americká pobřežní stráž ve středu její část zkušebně zapálila.
Ve snaze zlikvidovat či alespoň zmenšit ohromnou ropnou skvrnu americká pobřežní stráž ve středu její část zkušebně zapálila.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
29. dubna 2010
23:23

Americký stát Louisiana se připravuje na to, že jeho pobřeží zřejmě v pátek večer místního času (v noci na sobotu SELČ) zasáhne obří ropná skvrna. Ta se utvořila v Mexickém zálivu po potopení těžební plošiny.

Podle meteorologů jsou ale ropou ohrožena pobřeží i ve státech Mississippi, Alabama a Florida. Okraj ropné skvrny byl dnes necelých 30 kilometrů od ústí řeky Mississippi. Louisianský guvernér Bobby Jindal požádal federální vládu o pomoc. Zároveň vyhlásil ve státě kvůli hrozící ekologické havárii výjimečný stav.

Vládní agentury spolu s britskou firmou BP, která plošinu provozovala, už zajistily norné stěny, které by bylo možné natáhnout podél 48 kilometrů nejvíce ohroženého pobřeží. BP také vyslala k ústí Mississippi odborníky na záchranu ptáků z oblastí ohrožených ropou, napsal deník The Washington Post.

Ve snaze zlikvidovat či alespoň zmenšit ohromnou ropnou skvrnu americká pobřežní stráž ve středu její část zkušebně zapálila. Podle šéfky záchranných prací Mary Landryové bylo pálení úspěšné a podařilo se zlikvidovat několik tisíc litrů ropy. Dlouhodobě se tak ale problém řešit nedá, dodala.

Ropná skvrna se utvořila v Mexickém zálivu po potopení těžební plošiny Ropná skvrna se utvořila v Mexickém zálivu po potopení těžební plošiny | ČTK

Americká vláda označila katastrofu za problém národního významu. Prezident USA Barack Obama dnes slíbil, že využije všechny dostupné prostředky k tomu, aby se s ropnou skvrnou vypořádal. Obama nicméně zároveň označil za hlavního viníka neštěstí společnost BP a vyzval ji k uhrazení všech nákladů. "BP je zodpovědná za placení nákladů při řešení této situace," řekl. Američtí zákonodárci také dnes vyzvali šéfy BP, aby o neštěstí vypovídali před Kongresem.

BP, ale i další společnosti, které se podílely na provozu potopené plošiny, dnes zažalovalo louisianské sdružení lovců krevet. Jeho advokáti tvrdí, že těžaři zanedbali své povinnosti, a požadují od nich odškodné pět milionů dolarů. Zároveň budou chtít, aby společnosti zaplatily dosud nevyčíslené ekologické škody, které ropná skvrna způsobí.

Americké ministerstvo obrany jedná s pobřežní stráží a s BP o zapojení armády. Zatím padly návrhy, že by vojenské lodě v Mexickém zálivu poskytovaly palivo plavidlům pobřežní stráže, která se pomocí norných stěn snaží dostat ropu pod kontrolu. Vojenská letadla by také mohla pomoci mapovat ze vzduchu přesný rozsah a pohyb skvrny.

Pokud se únik nepodaří zastavit, mohlo by do Mexického zálivu vytéct v příštích týdnech stejné množství ropy, jako při zatím největší ropné katastrofě v historii USA v roce 1989, kdy se u břehů Aljašky vylilo do moře z tankeru Exxon Valdez přes 40 milionů litrů ropy, soudí odborníci.

Těžební plošina Deepwater Horizon z dosud neupřesněných příčin vybuchla 20. dubna a po dvoudenním požáru se potopila. V okamžiku neštěstí na ní bylo 126 dělníků; jedenáct z nich se nepodařilo najít a patrně zahynulo. Podle BBC možná neštěstí zavinili uživatelé plošiny, kteří mohli porušit některé předpisy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi