Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Gorila Kijivu v pražské Zoo porodila další mládě

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, šim - 
25. dubna 2010
14:46

VIDEO: Pražská ZOO slaví. Gorila Kijivu v sobotu dopoledne v pražské zoologické zahradě porodila své třetí mládě. V minulých letech přivedla Kijivu na svět samičku Moju a samečka Tatua.

Podle ředitele ZOO Miroslava Bobka gorila porodila přímo před očima návštěvníků, porod trval jen asi deset minut. Mládě spatřilo světlo světa v 10:51. Matka i mládě jsou podle prvních informací v pořádku. Pavilon je dočasně uzavřen.

Porod se uskutečnil v termínu, v jakém jej chovatelé očekávali, tedy v druhé polovině dubna. Už na začátku dubna však Kijivu začala stavět hnízda a nalily se jí prsy, takže ošetřovatelé byli v pohotovosti. Rizikového porodu se prý neobávali, protože Kijivu je zkušená matka a i rodina goril v pražské zoo je na odchov mladých zvyklá.

Moja a Tatu mají třetího do party

Zoo se dosud chlubila odchovem gorilího párku. Sameček Tatu se Kijivu narodil na jaře 2007, jeho sestřička Moja přišla na svět v prosinci 2004.

Pražské gorily patří k poddruhu goril nížinných a v Praze získaly velkou popularitu. Kijivu do Prahy přišla v rámci mezinárodního chovného programu z australského Sydney, otce Tatua a Moji, Richarda, zoo získala z Británie.

Spolu s Kijivu tvoří pražskou skupinu goril ještě samice Kamba a Shinda. Mládě Kamby, která je s 38 lety ve věku gorilích babiček, zemřelo před čtyřmi lety při porodu. Shinda nemohla zabřeznout kvůli antikoncepčnímu tělísku, které jí dali chovatelé v Austrálii. I když jeho životnost už vyprchala, Shinda dál nemůže zabřeznout a chovatelé už jí nedávají naději.

handulak ( 25. dubna 2010 17:58 )

Na fotkách je několikrát místo Kijivu gorila Kamba

miriam ( 25. dubna 2010 17:25 )

a co by asi měli v Blesku vymýšlet, když je to oficiální zpráva ČTK?

bjutifl ( 24. dubna 2010 22:06 )

Lidi by byli, ale inteligenci nějak postrádaj.

martinaha ( 24. dubna 2010 13:56 )

Blesk.cz nemá dost lidí, že musí kopírovat celé články z novinky.cz? Trochu originality by neuškodilo. Pražské zoo gratuluji!

Zobrazit celou diskusi