Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Anna (20): Manžel jí zabil dceru, ona ho hájí!

Autor: Jitka Žigová - 
27. března 2010
07:35

Do tváře své sousedky Aničky (20) se nechtějí ani podívat lidé z malé vísky na Náchodsku. Ženě vyčítají, že přihlížela tomu, jak její manžel (30) dusí polštářem a bije pěstmi jejich dvouměsíční Kristýnku jen proto, že nechce přestat plakat.

Dítě kvůli tomu do několika dnů zemřelo. O to více sousedé nechápou, že Anna i po tragédii stojí při svém muži.

Žena se s manželem a jejich čerstvě narozenou dcerkou nastěhovala do obce do pronajatého bytu v únoru. Tragédie se odehrála 18. března v noci. „Když se to stalo, ona byla doma, to bití viděla a klidně tomu přihlížela! Za tu podporu by si stejně jako on zasloužila trest,“ odsuzují Aničku její sousedé. „Od toho chlapa je to prasárna. Když jsme u nich byli na návštěvě, působil, že holčičku má rád, a nakonec ji zabil. Je to lhář a herec,“ říkají na adresu Aniččina chotě.

Žena je zoufalá a tvrdí, že manžel dceru nezabil schválně. „Nestačila jsem zareagovat. Chtěla jsem po manželovi vystartovat, vzít mu ji a být s ní venku, než se on uklidní. Kladu si za vinu, že jsem nebyla dost rychlá,“ tvrdí žena. „On to neudělal schválně. Za tím si stojím!“ plakala Anna.

„Chudák holčička. Neměla ani postýlku, ani hračky. Drželi ji jen v kočárku,“ komentovali osud miminka sousedé. „Ani slzu neuronila. Řekla jen, že na manžela počká, i kdyby seděl 15 let. Litovala spíš jeho. O holčičce ani slovo,“ jsou v šoku obyvatelé.

Zastání nenašla matka zabitého kojence ani u rodičů. Ti ji přijali pod podmínkou, že se rozvede, najde si práci a dodělá školu. Včera si to ale rozmysleli a dceru z domu vyhodili. „Máma mě zfackovala a vytahala za vlasy. Řekla mi, ať ani nechodím na pohřeb malé, jinak mě odtamtud vykope,“ cítí se zoufale veřejností i rodinou odsuzovaná Anna.

Anna: Zasloužím si vězení

Po tragické smrti miminka se matka dítěte odstěhovala ke svým rodičům. Včera ji ale vyhodili, a tak se vrátila zpět do vsi, kde se neštěstí stalo, a doufá, že ji tam nechají v klidu žít. „Radši bych se dala zavřít společně s manželem. Možná bych měla čistší svědomí, kdyby i mě policie obvinila,“ tvrdí žena.

Jak si vysvětlujete jeho chování?

„Malá hodně plakala a manžel, když se hodně vytočí, tak neví, co dělá. Na mě se jednou taky pořádně vytočil, ale nic mi neudělal. On v tu chvíli neměl cigarety, tak byl nervózní. Taky jsme řešili problémy, jak sehnat více peněz, práci a tak. Někdy stačí malinko ke vzniku tragédie.“

Proč jste v nemocnici uvedli, že dítě spadlo?

„Netušili jsme, co máme dělat. A tohle bylo to první, co nás napadlo. V tu chvíli nám šlo hlavně o to, jak bychom mohli malé pomoci. Bohužel už to nešlo.“

Zavinil smrt vašeho dítěte, a přesto za ním stojíte?

„On to neudělal schválně. Jen se neovládl, nepřiměřeně se napřáhl a nešťastně se trefil.“

Anna: Zasloužím si vězení Anna: Zasloužím si vězení | Jitka Žigová a archiv rodiny

Miminko jste plánovali? Jak dlouho jste spolu?

„Miminko jsme moc chtěli. Manžel si dokonce přál právě holčičku. Teď je to právě rok, co se známe, a loni v létě jsme měli svatbu.“

Co bude dál?

„I přes tu hrůzu se nenechám rozvést. Kdyby to udělal úmyslně, tak by to bylo něco jiného. Nemůžu ho v tom ale nechat samotného. Má teď jen mě a i já mám jen jeho. I když mě do vězení nezavřou, vinu budu cítit stejně jako on.“

Jak zemřela Kristýnka

Holčička zemřela jen dva dny poté, co uplynuly dva měsíce od jejího narození. Když se v noci rozplakala, rozběsnilo to jejího otce natolik, že ji přikryl a dusil peřinkou. Když to nezabralo, Kristýnku začal bít pěstmi do hlavičky, až upadla do bezvědomí.

Kristýnka Kristýnka | Jitka Žigová a archiv rodiny

Poté celá rodina vyrazila do nemocnice. Pro lékaře si rodiče připravili výmluvu, že dítě spadlo na hranu stolu. Poté, co případ převzala policie, muž přiznal, že zemřela jeho rukou. Skončil ve vazbě, s vyhlídkou až na 16 let vězení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání