Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hokejovou školu prodali mladému Klausovi!

Základní škola Rostislavova vychovala za 40 let existence spoustu talentů
Základní škola Rostislavova vychovala za 40 let existence spoustu talentů  (Autor: Pavel Čempěl a abl)
Autor: Pavel Čempěl - 
25. března 2010
08:36

Hokejová škola se čtyřicetiletou tradicí končí. Ostravští radní schválili prodej ZŠ Rostislavova ve Vítkovicích pražské společnosti PORG.

Rušení ústavu a jeho prodej nezhatily ani protesty rodičů a petice s více než pěti sty signatáři. Společnost PORG, které řediteluje Václav Klaus mladší a předsedou správní rady je šéf ČEZ Martin Roman, zaplatí za školní komplex 5,6 milionu.

Radní s prodejem souhlasili, přestože kupcem nabízená cena neodpovídá znaleckému posudku. Podle toho má komplex tří školních budov, pozemků a zbrusu nového sportoviště tržní hodnotu 8,4 milionu. Město, kterému škola patří, však kupci »odpustilo« rozdíl v ceně s tím, že slíbil investice do rekonstrukce budov a zachování provozu jídelny a dílen ve školním roce 2010/11.

ZŠ Rostislavova sloužila čtyřicet let a vychovávala mladé talentované hokejisty, z nichž to mnozí dotáhli do reprezentace nebo NHL. V posledních letech však žáků ubývalo a městský obvod Vítkovice se rozhodl školu zrušit.

Pokud prodej školy, posvěcený radou, schválí i zastupitelé, vznikne na jejím místě soukromé, tedy placené česko-anglické gymnázium a základní škola.

boombay ( 25. března 2010 22:29 )

To ale ve Vítkovicích nebude žádná ZŠ. Každá obec by se měla postarat o základní vzdělávání svých občanů. Mnohem menší obce s mnohem menším počtem občanů a mnohem menším rozpočtem mají své ZŠ. Nebo alespoň ZŠ pro 1. stupeň. Jenže Vítkovickým konšelům nejde o školy ani o občany, oni chtějí ve Vítkovicích pouze sami sebe a firmy, do kterých nalejí dotace z EU a počítají s tím, že se lidé budou stěhovat tam, kde občanská vybavenost funguje. Konšelé MOb Vítkovice jednají se svými občany jako feudálové.

boombay ( 25. března 2010 22:09 )

Akce ,,Rostislavka" je naplánovana několik let dopředu. Ono ve Vítkovicích už není co rozebrat, zůstaly jen školy. Do Rostislavky se téměř neinvestovalo záměrně, zato do ZŠ Šalounova, kde učila manželka ex starosty Kutěje se investuje stále. Čerpají dotace, granty, ale i sponzorské dary Mittalu a VAMOZky. Ovšem invetice za posledních 5 let je 18 mil. + hřiště. Poslední investice cca 5 mil. proběhla loni v prosinci, kdy už radní MOb věděli, že se škola prodává. 2 roky se mluví o tom, že ji prodávají Klausovi. Najde se někdo, kdo začne zvonit klíčemi?

boombay ( 25. března 2010 22:04 )

Souhlas, pan Klaus ml. má již schválenou dotaci De minimis. Je to dotace ve výši 200.000,-EUR a musí se vyčerpat do tří let. V prvním roce pouze 2 mil., což miu pan Ženatý odklepl.

hastrman ( 25. března 2010 22:01 )

Dne 31.3. 2010 bude zasedat zastupitelstvo MO a tam padne konečný verdikt. K této události se bude od 8:30 na Prokešově náměstí protestní shromáždění k prodeji této školy, ale i ostatních státních škol. Všechny vás zveme. Bložší informace na shromazdeni@seznam.cz

arcaben ( 25. března 2010 20:01 )

...nebo mu geniální ekonom poradil-kupuj dokud to jde z cizí kapsy.....

Zobrazit celou diskusi