Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schůze ČSSD: Paroubek sliboval, Petra se nudila

Autor: ČTK, šim - 
13. března 2010
13:58

ČSSD schůzuje v Teplicích na tzv. programové konferenci. Předseda strany Jiří Paroubek slíbil, že do 15 let bude Česko mezi desítkou zemí s nejvyšším životním standardem v rámci EU. Jeho žena Petra vypadala duchem nepřítomna.

"Chceme ve vedení země změnu!" prohlásil Jiří Paroubek. Zkritizoval předchozí vládu Mirka Topolánka a současně varoval před návratem ODS a TOP 09 k moci. Přítomní delegáti ho během téměř hodinového projevu několikrát přerušili potleskem.

Jeho manželka Petra, která seděla v první řadě hned vedle největších stranických pohlavárů, jeho projev poslouchala natolik soustředěně, až to chvílemi vypadalo, že je duchem nepřítomna.

"Budu bojovat za vaši lepší budoucnost," hlásil hned v úvodu Paroubek a hned vzápětí vytasil svůj Jánošíkovský program: "Obnovíme solidaritu bohatých s chudými spravedlivou daňovou progresí," zněl další slib včetně toho, že ČSSD zruší rovnou daň. Zavázal se, že na prvním zasedání vlády po vítězství v květnových volbách nechá schválit návrh na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví a předloží ho poslancům. Stejně tak slíbil důchodcům mimořádný důchod ve výši 2400 korun.

Paroubek popřel, že by plány ČSSD byly rozmařilé. Pokud nastane ekonomické oživení v USA, západní Evropě a zejména v Německu, pocítí to příznivě i česká ekonomika, což podle něj vytvoří i vyšší daňové příjmy. Současně nastínil, kde chce na své plány pro oživení ekonomiky vzít peníze.

Injekce z Evropy

Z evropských fondů očekává příliv až 750 miliard korun, domácí i zahraniční investice mohou představovat stamiliardy korun, desítky miliard mají přinést peníze z prodeje emisních povolenek. V řádu desítek miliard chce čerpat výhodné úvěry z Evropské investiční banky a směřovat je na projekty veřejného sektoru, další desítky miliard mohou přinést podle jeho představ soukromé zdroje v rámci projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru. Další peníze chce najít ve finančních rezervách státních podniků, z nich by chtěl financovat například výstavbu domů pro seniory.

Sliby chyby

Slíbil boj proti korupci, jistoty a stabilitu. "Zavazuji se, že českým občanům již nikdo nebude moci vystavit opencard," řekl v narážce na sporný projekt stejnojmenné víceúčelové karty, který se ukázal být předražený. Pražskou radnici ovládá ODS.

Místopředseda a stínový ministr strany Bohuslav Sobotka představil další nástroje proti dopadům krize. "Do roku 2013 snížíme deficit veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP tak, abychom mohli v letech 2015 - 2016 přijmout euro," řekl Sobotka.

ČSSD podle něj připravila celkem 62 opatření a jen sedm z nich může snížit schodek rozpočtu o 66 miliard korun. "Navrhované zvýšení daně z příjmů právnických osob na 21 procent je spravedlivé a omezuje převod zisků do zahraničí," tvrdí. Chce také zavést majetková přiznání a dědickou daň u velkých dědictví nad 15 milionů korun.

aapricot89 ( 14. března 2010 15:42 )

otazka do pranice

petr777 ( 14. března 2010 10:06 )

mě se libi , jak říkáte, že to rozkradla pravice, možná by ste se divili, co to bylo za lidi, třeba jsou to socani jak kráva, jen se chovají pravicově, Příklady .... Gross, Kakaový šoumen Kraus, doktor Bolíto, Mrázek a Kočkojc................ jo neni to jen černo-bílé.

petr777 ( 14. března 2010 09:57 )

Paroubek jako cimbál opakuje stále ty jeho chytré řeči na Billboardech slibuje 3 dny nemocenské, bojuje za důchody, přidá nezaměstnaným, uplatí matky na mateřské, dá režijky odborářům, koupí si další luxusní botičky pro dítě, SNÍŽÍ DO DVOU LET DLUH NA 1/2, no tenhle šašek má jen výsledky(co by si přál) , jenže ani jednou neřekl jak na to, možná by mohl sebrat Grossovi akcie? Nebo Kočkům kolotoče? Nebo jako nevím co, ale je to UTOPIE, ten kdo mu věří, neumí počítat ani do 3. Je tu nějaký jejich zastánce, který ví jak z touto štědrosí ušetrit stovky miliard ? Jestli ano tak je genius a již dělá v nějaké soukromé firmě, ale v te jejich oranžové skvadře ne. Mě nakonec přijde, že Paroubek , když hlásá tyhle blbosti má snad erekci, nebo co, protože nechápu, jak tuhle LEŽ může stále dokola opakovat. Je přeci logické, že i kdyby zabavili od vekých firem roční zisky, tak ten dluh nezaplatí. Jen ročně potřebujeme ušetřit(ne vydělat) 200MLD.

dzery44 ( 14. března 2010 08:59 )

Tak si tedy trhni nohou!

ales1 ( 14. března 2010 07:27 )

komiku Jo, zvykejte si lidičky, když jste to za tři roky zapomněli, Gross a strýček Vik a další poctivci. Komu není rady, tomu jsou komunisti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa