Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vzdělaných žen přibývá, partnerů je málo

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock)
Autor: ama - 
20. února 2010
08:46

České studentky začínají ovládat vysoké školy. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu tvoří ženy 57 procent z celkového počtu 370 000 studentů. Přitom v roce 1991 dosáhl tento podíl jen 44 procent. Vysoké školy opustí ročně asi 42 000 žen s diplomem a jen 31 000 mužů.

Podle průzkumů ale vysokoškolské vzdělání není ženám příliš platné a do řídících funkcí se jich moc nedostane. Přílišná vzdělanost a tomu odpovídající vyšší plat ale podle sociologů začínají ženám působit problémy nejen při seznamování a hledání životního partnera, ale i v manželství, kdy často vydělávají podstatně víc než jejich partner. Stále častěji si tak vysokoškolačky berou muže, který má nižší vzdělání.

Vysokoškolačky se totiž podle statistik častěji vdávají a mají děti než zbytek ženské populace. V roce 2006 si například přes 4 tisíce vysokoškolaček vzalo muže s nižším vzděláním.

Podle zkušeností manželských poradců ale nesoulad ve vzdělání či vzdělanější (a často více vydělávající žena) než partner patří ke konfliktům, které mohou vést až k rozpadu manželství.

„Ano, s tímto důvodem se často setkávám u rozvodových řízení,“ potvrdila Právu advokátka Iva Pavlíková-Čacká.

Důvodem podle manželských poradců není samotný fakt, že žena má vysokoškolské vzdělání. Žena mimo zaměstnání se stará o děti a o rodinu bez ohledu na vzdělání. „Konflikt na základě toho, že žena má vyšší vzdělání a eventuálně následně příjem, připadá v úvahu tam, kde partner trpí nějakým komplexem méněcennosti,“ řekla Právu psycholožka Eva Šilarová.

„Diplom z VŠ není podmínkou životního či finančního úspěchu, jak dokumentuje řada podnikatelů, stejně tak VŠ není patentem na rozum. Problém je v sebevědomí a v inteligenci obou partnerů,“ upozornila Šilarová.

V rovnoprávné rodině, kde se oba partneři respektují a spolupracují, není rozhodující, kdo z nich více vydělá či kdo má diplom. Rodina spolu bez problémů kooperuje.

Podle Pavlíkové je často pro manželství lepší muž s nižším vzděláním než vysokoškolák, který jen proto, že se prozápasil vysokou školou, chce, aby partnerka k němu vzhlížela a ve všem se mu bezmezně podřizovala.

Doktoráty vše mění

Statistici větší zastoupení žen na vysokých školách vysvětlují tím, že se ženy lépe a svědomitěji učí, takže skutečně drtivá většina z těch, které studovat začínají, také studium dokončí. Na rozdíl od mužských studentů.

Vzdělanostní vzestup žen má ale určitou stopku, upozorňuje Český statistický úřad – tou je narození dítěte a sňatek. Počty mužů na vysokých školách, jak potvrzuje statistika, prudce vzrostou, pokud se studium prodlouží – například při doktorandském studiu. Na 2340 absolventů doktorského studia už připadne ročně jen 876 žen.

Ani v rodině se však vyšší vzdělání neztratí, upozorňují experti. „Ženy se tradičně více starají o domov než muži. Proto je ženino vzdělání důležitější pro životní styl rodiny – například co se týče zdravého stravování,“ tvrdí autoři studie zveřejněné v Journal of Epidemiology and Community Health. Takže vzdělané ženy tím, že prosadí dobrý životní styl, prodlouží muži život a ochrání jej před civilizačními chorobami.

kuboego ( 24. února 2010 07:17 )

som nejaký ten piatok ženatý, vždy som zarábal viac ako manželka,ale nikdy som ani v náznaku nedal najavo, kto je doma king.Domace prace máme rozdelené a funguje nám to. Poznám však viac prípadov, kedy žena začala zarábať viac ako muž, hneď jej stúplo "sebavedomie" a manželstvo bolo v pr...li. zo skúsenosti mám poznatky, že ženy trpia oveľa viac profesionálnou deformáciou a chcú nezmyselne šéfovať aj doma. Som za to, aby rodinu viedol ten múdrejší, ale som proti povýšenectvu a nezmyselnému pocitu nadradenosti, veď partneri by myli byť rovnocenní. A plne súhlasím s gogom o tej devalvácii vzdelania. A tých nezmyselných študijných odborov, neviem ako sa chcú ich absolventi uživiť. A že sú potrební sústružníci, upratovačky, predavačky,... kto to bude robiť, keď bude samý Bc. a Mgr.? Žeby ..Podlahová kozmetička Mgr. Anička Hrozná...?

bubaku ( 20. února 2010 21:28 )

ano,je to tak a rukama mladí dělat neumějí většinou.

gogo ( 20. února 2010 10:23 )

Za chvíli bude u nás již každý mladý člověk vlastnit vysokoškolský titul. Ale jaká bude skutečná vědomostní úroveň části těchto studentů již nikdo nechce vidět ani slyšet. Je to inflace úrovně vzdělání. Budou zde právníci, kteří léta usilovně studovali a "právníci" za pár tisícovek a za pár týdnů... A tak tomu je i v ostatních oborech. Je to smutné, ale je to tak. Vysokoškolské studium velice zdevalvovalo .. Ke škodě nadaných studentů i celé společnosti ...

Zobrazit celou diskusi