V obou těchto filmech měl roli domorodého válečníka jeden z nejúspěšnějších indiánských herců vůbec – Wes Studi (62).

Ten se narodil v americké Oklahomě a v žilách mu koluje indiánská krev kmene Cherokee. Jeho jazykem mluvil jako dítě a anglicky se naučil až ve škole. Vydával indiánské noviny a později se zapojil i do boje za práva indiánů.

Po svatbě se usadil s manželkou na koňském ranči. Vztah nevydržel a po rozvodu se Studi rozhodl stát hercem. To se mu povedlo a dnes patří k nejznámějším indiánským hercům světa. V Avatarovi ztvárnil roli náčelníka Eytukana. Není nutné dodávat, že se v ní cítil jako doma...

Fotogalerie
2 fotografie

3D sci-fi film Jamese Camerona se stal po sedmi týdnech nejvýdělečnějším snímkem světa. V příjmech za vstupné do kin vydělal totiž rekordních 34 miliard korun, a překonal tak jiný Cameronův film Titanic, za který lidé utratili v letech 1997 až 1998 o miliardu méně.

I Čína se pyšní Avatarem

Také Čína má svůj Avatar. Nejedná se však o film, ale horu. Skalnatý horský štít v oblasti jižní Číny byl přejmenován po vznášejících se horách z hollywoodského trháku. Právě ony byly předlohou pro vytvoření létajících hor na Pandoře. Provincie Chu-nan doufá, že tak vydělá na obrovském úspěchu zmíněného filmu. Přejmenování na Avatar Hallelujah Mountain proběhlo při slavnostním ceremoniálu.

Horský štít dostal jméno po Cameronově megafilmu
Autor: Bontonfilm, profimedia.cz, Reuters