Trojrozměrné zobrazování cílů, jak ho představil film Avatar od Jamese Camerona, by ráda získala armáda Spojených států, informuje portál tn.cz.

Výzkumná organizace Darpa (Agentura pro výzkum pokročilých obraných projektů) dostala za úkol, aby pro americké vojáky vyrobila monitorovací zařízení, které bude zobrazovat věrně trojrozměrný prostor. Projekt má název Fine Detail Optical Surveillance (FDOS) a měl by vojsku poskytnout dva druhy zobrazovacích zařízení.

Jedním z nich bude přenosný systém, který přímo na bojišti získá data od vojáků a navrhne tak trojrozměrný obraz krajiny, do kterého zaznamená i polohu vlastních a nepřátelských jednotek.

avatar
Autor: oficiální zdroj

V reálném čase bude schopen zobrazovat situaci v boji, měnit náhled a poskytne tak velitelům plastický obraz bojiště.

Armáda doufá, že díky systému získá úplně nový pohled na bojové akce a umožní funkci navádění řízených střel na pozice nepřátel. Armáda Spojených států v současné době pracuje na dvou podobných projektech.

Ten pokročilejší se jmenuje Gorgon Stare (Pohled Gorgony) a je to senzor, který může snímat asi čtyřkilometrovou oblast ze dvanácti různých úhlů. I to je pro DARPA málo. Chtěli by všechny konvenční kamery nahradit 3D kamerami.

Na podobném projektu pracuje v současnosti také australská armáda. Ta se snaží použít zobrazovací techniky, které se objevují v počítačových hrách. Austrálie už dokonce navrhla i létajícího drona, který vypadá úplně jako z filmu Avatar.