Představitel Pláteníka z Okresu na severu či Trepifajksla z pohádky Dalskabáty hříšná ves Jaroslav Moučka žil poslední roky v pečovatelském domě na Žižkově. „Já už na něj nestačila. Jednou v týdnu jsme si ho ale na tři dny brali domů,“ řekla Blesku Moučková. Ta byla hercovou manželkou 60 let a má s ním syna Jardu.

„Někdy 18. prosince jsme si manžela vzali domů. Motala se mu ale hlava a přestal reagovat. Tak jsme ho zase odvezli do ústavu, aby se na něho podívali lékaři,“ popisuje Moučková. Ráno 22. prosince ale dostala zprávu, že manžel právě zemřel.

„Řekli, že měl otravu krve, kterou způsobil zánět močového měchýře. Já tomu ale moc nevěřím. Myslím, že to byla hlavně dysfunkčnost mozku,“ říká hercova žena. Pohřeb si prý Moučka nepřál, a tak bude rozptýlen.

460016:gallery:true:true

Jaroslav Moučka (†86) léta trpěl Alzheimerovou chorobou. Pomalu ztrácel paměť, zájem o okolí a byly dny, kdy zapomněl, že má za sebou na 120 divadelních, fi lmových a seriálových rolí. „A když si vzpomenu, nechci se na sebe v televizi vůbec dívat. Proč? Jsem už dávno někdo jiný,“ přiznal před rokem a půl Blesku.

Věrná manželka Jiřina, se kterou herec oslavil úctyhodnou diamantovou svatbu, se mu snažila ve všem ulehčovat. A syn Jarda stejně tak. „Ten dělal tátovi velkou radost. Dal mu dvě vnoučátka a dokonce jednu pravnučku,“ svěřuje Moučková, která se tak těšila, že Štědrý den stráví rodina pohromadě. „Nevyšlo nám to už a je mi z toho smutno. Ještě že jsem měla kolem sebe ty všechny naše děti,“ přiznala hercova žena.


Poslední rozhovor Blesku s Jaroslavem Moučkou. Čtěte ZDE >>


S manželem si prý nemohli vynachválit ani snachu. Celá hercova rodina se měla víc než ráda, a tak se také svorně dohodli na místě posledního odpočinku. „Dohodli jsme se, že popel rozptýlíme na louce na Malvazinkách, kde jsou pochováni i naši rodiče. Až ale na jaře, kdy se zazelená tráva. To měl manžel moc rád,“ vysvětluje Moučková a se slzami v očích ještě dodává: „Nemyslete, že to nesu lehce. Jen mě to příliš nepřekvapilo. Vždyť mu bylo 86 let, a to se se smrtí už počítat musí.“ Informovat o hercově smrti rodina nechtěla. „Manžel říkal, že už na něho stejně všichni zapomněli, tak jsme si to nechávali pro sebe,“ vysvětlila Moučková.

Proč se na Vánoce víc umírá?

Proč se na Vánoce tolik umírá? Je to náhoda? „V žebříčku náročných období patří právě vánoční svátky k těm nejrizikovějším,“ říká psycholožka Lenka Čadová. „Vyskytuje se při nich nejvíce stresujících situací. I ve funkčních rodinách jsou přípravy na Vánoce náročné, natož tam, kde lidé žijí sami. Vše se odvíjí od psychiky. Nejhorší jsou nesplnitelné představy.“