Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci a senátoři si zazpívají Českou mši vánoční

Katedrála svatého Víta v Praze
Katedrála svatého Víta v Praze  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: ČTK, am - 
19. prosince 2009
07:29

Čeští poslanci a senátoři po vzoru členů britského parlamentu si dnes večer zazpívají v katedrále svatého Víta Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.

Pomohou jim profesionální umělci a děti z hudební školy. Netradiční nabídku kardinála Miloslava Vlka vloni poprvé využily tři desítky poslanců a senátorů.

Záštitu nad akcí převzal letos společně s kardinálem Vlkem také pražský primátor Pavel Bém, mezi zpívajícími však nebude.

V loňském roce si například přišli zazpívat s hudebníky ze Základní umělecké školy v Praze-Hostivaři bývalý předseda strany zelených Martin Bursík, středočeský hejtman David Rath či poslanec František Bublan.

Hostivařská škola s "rybovkou" pravidelně vystupovala v minulých letech ve Valdštejnském paláci. Protože zájem už převyšoval kapacitu sálu, využili loni organizátoři nabídky, aby zazpívali ve svatovítské katedrále, a to i se zákonodárci.

Ředitel hudební školy Jiří Stárek se nechal inspirovat v Londýně, kde v roce 2007 poslanci britského parlamentu z Dolní sněmovny a Sněmovny lordů společně nacvičili a předvedli Českou mši vánoční v češtině. Kvůli správné výslovnosti obtížných slov dokonce angažovali i učitelku českého jazyka.

"Vznikla tak ojedinělá tradice, při které je v adventním čase možno vidět a slyšet poslance a senátory z nejrůznějších politických stran, jak jejich 'hlasy' ladí," dodal ředitel Stárek.

zirafa ( 19. prosince 2009 19:07 )

už aby byl tady!!!!

zirafa ( 19. prosince 2009 19:07 )

taky bych si zazpívala, kdybych nemusela být od nevidím do nevidím ve kšeftě, kdybych nemusela přemýšlet, kde vzít na alespoň malé dárky a na to, aby bylo alespoň něco na vánočním stole a kdybych měla jistotu, že budu mít příští rok alespoň tu mizernou mzdu, co mám teď!!!

karel128 ( 19. prosince 2009 10:57 )

by sy tito šmejdi zlodějský nezazpívali, když již mají nakradený miliony a jsou za vodou.! Ale pamatujte, boží soud pracuje pomalu, ale přeci. Nebudete vše házet jen na zchudlé české obyvatelsto, a vy prasata budete dále si užívat vámi si přiznaných výhod. Přijde den zůčtování..!

smrk ( 19. prosince 2009 09:31 )

Jen aby nám katedrála nespadla, jdou tam zpívat zloději, tak aby po skončení tam něco zůstalo !!!!!!

gogo ( 19. prosince 2009 08:41 )

To je skutečně více než dojemné. Kdyby tito poslanci jen na vteřinu věřili v Boha, nebe a peklo, tak by se museli hanbou propadnout ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa