Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rath vydražil knižní miniaturu za 17,5 milionu korun

Fotografie
Iluminace z 15. století v nabídce aukční síně Sotheby's  (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
8. prosince 2009
15:24

David Rath má v plánu udělat z Kutné Hory český Louvre. Pomoc mu k tomu má vzácná knižní iluminace z 15. století, kterou Středočeský kraj vydražil v Londýně za 17,5 milionu korun!

Iluminace zobrazující dolování stříbra v Kutné Hoře je památkou srovnatelnou s fragmentem Dalimilovy kroniky a vznikla v nejvýznamnější české iluminátorské dílně konce 15. století. Odhadní cena byla 200 000 až 300 000 liber, tedy 5,8 až 8,7 milionu korun. Cena se ale nakonec vyšplhala až na 615 450 liber (tedy zhruba 17 450 000 korun).

Hejtman David Rath připustil, že výsledná částka je vyšší, než na jakou byl středočeský tým před aukcí připraven jít, ale neuvedl o kolik.

Podle něj se ale šance získat tak vynikající dílo objeví "jednou za 100, 200 let nebo nikdy". Ředitel Středočeské galerie Jan Třeštík, který iluminaci dražil, zdůraznil, že takové dílo bude jen získávat na hodnotě.

Miniatura byla do roku 1920 součástí vídeňské soukromé sbírky, poté byla desítky let nezvěstná a známá pouze z černobílé kopie. Specialista Sotheby's Timothy Bolton řekl, že aukční síň draží miniatury a středověké rukopisy od 18. století. "A toto je největší miniatura, jakou jsme kdy dražili. Je úžasná," uvedl Bolton.

Podle Ratha jde z dlouhodobého hlediska o dobrou investici, nejen z uměleckého a historického hlediska. "Kdyby to naše děti nebo vnukové náhodou chtěli prodat, tak to prodají za mnohem víc," řekl Rath.

Rath doufá, že by knižní malba mohla být v ČR již do Vánoc a mezi svátky by mohla být na jeden den mimořádně v Kutné Hoře vystavena. To však záleží na technických okolnostech a přepravě díla, která se bude nyní organizovat.

Vydražené dílo musí být na každý pád zaplaceno do jednoho měsíce. Podle Ratha bude miniatura zaplacena buď z přebytků letošního rozpočtu, nebo rozpočtu na příští rok, z fondu pro kulturu nebo investice.

V rozpočtu kraje, který je asi 17 miliard korun, to není zas až tak vysoká částka, řekl Rath a zdůraznil, že z nákupu díla budou mít dlouhodobě prospěch statisíce českých občanů. "Naši následovníci nám poděkují, i když opozice nám teď třeba umeje hlavu," dodal.

Před aukcí se objevily pochyby o tom, zda Středočeský kraj měl předem zveřejňovat svůj zájem o miniaturu. Podobně před čtyřmi lety vydražila česká Národní knihovna na pařížské aukci zlomek latinského překladu Dalimilovy kroniky za přibližně deset milionů korun. Také tehdy byl kritizován fakt, že stát zveřejnil nejen zájem dražit, ale také cenu, kterou je ochoten zaplatit, a údajně tak zvýšil výslednou cenu.

"Jedná se o dílo nejvyšší kvality zhotovené v nejvýznamnější české iluminátorské dílně konce 15. století. Právě tato dílna se podílela na výzdobě dvou utrakvistických liturgických knih zhotovených pro Kutnou Horu, Kutnohorského a Smíškovského graduálu, které jsou nyní v majetku Rakouské národní knihovny," uvedla ve svém posudku Milada Studničková z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR.

evolucius ( 10. prosince 2009 08:02 )

Jen blbec se dá voblbovat...tak ať si národ blbců nechá vystavit komplexní národní omluvenku pro blbost, nesvéprávnost,a věčnou ublíženost od druhých...Místo nenávistných blábolů.

evolucius ( 9. prosince 2009 11:46 )

Ta miniatura je zajímavá jen pro nás...pokud je pravá.

evolucius ( 9. prosince 2009 03:40 )

Protože neumějí v aukcích nakupovat,protože kupují předraženě,protože kupují za státní.Minule dokonce předem ohlásili dopředu rovnou kolik mají peněz,takže bylo rozhodnuto dopředu kolik to bude stát,i když to jistě mohlo být daleko levnější,kdyby tam přijeli ikognito,a ne s hlaholem,a jako nákupčí za Český stát...

mash ( 8. prosince 2009 23:46 )

Bože můj. To jste všichni tak tupí, nebo co? Vždyť ta věc i státu (tedy Vám) zůstane, bude jen a jen nabírat na ceně a dá se tedy kdykoliv zase prodat (snad se tak ale NIKDY nestane) za mnohem vyšší cenu! O neuvěřitelném kulturním přínosu ani nemluvě. Hlavně, že Vám nevadí, jak si kamarádíčci Benda, Řebíčka a dalších "kmotrů" z ODS napakovali tak neuvěřitelné balíky z Vašich peněz, které si teď vysmátí užívají někde v soukromí... Jo aha, já pozapomněl, oni to nejsou "socky", ale vlastně frajeři z ODS. Ti krást můžou, to přeci neva

mash ( 8. prosince 2009 23:41 )

Protože jste nejspíše vulgární, omezená a určitě i velmi hloupá! Ano, tahle investice byla výborná (viz můj příspěvek výše). Středočeši, kteří mají alespoň část rozumu a inteligence musí tuto věc ocenit bez ohledu na to, zda-li by to "koupil" Rath, nebo někdo z ODS!

Zobrazit celou diskusi