Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

David Rath se bojí hlasů studentů

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jos - 
9. dubna 2010
07:37

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) napsal dopis ředitelům středních škol zřizovaných krajem, v němž je varoval před tzv. volbami nanečisto. Studentské volby organizuje společnost Člověk v tísni.

Pomoc pravicovým stranám?

Rath soudí, že tento projekt by se neměl konat krátce před sněmovními volbami. Podle něj studentské volby pomáhají pravicovým stranám. Studentské volby organizuje společnost Člověk v tísni jako součást programu Jeden svět na školách, záštitu nad projektem již v minulosti převzalo ministerstvo školství. "Na tom projektu by asi nebylo nic špatného, kdyby neměl proběhnout těsně před parlamentními volbami," uvedl Rath.

Výsledky podle něj mohou zasáhnout do předvolební situace. Podotkl, že mezi studenty podle průzkumů veřejného mínění převažují spíše sympatizanti pravice. "To spektrum je tam o něco jiné než třeba ve skupině třicetiletých, padesátiletých, šedesátiletých," dodal.

Rath se bojí hlasu studentů

Předseda středočeské ODS Petr Bendl hejtmanův postoj kritizuje. "Myslím, že se obává negativního obrazu, který má mezi mladými lidmi," uvedl. Podle něj hejtman ředitelům vyhrožuje a dopouští se tím zneužívání pravomocí. Rath v dopise uvedl, že organizátoři akce zapomínají na nutnost dodržení ustanovení školského zákona o zákazu propagace politických stran a reklamy ve školách. "Především v období těsně před volbami je podobná akce nevhodnou aktivitou," napsal. Připomněl, že za obsah vzdělávání a dodržování zákona ve škole odpovídá ředitel školy. "Pořádání 'stínových' voleb na školách před volbami řádnými lze dle nás hodnotit jako porušení školského zákona," uvedl v dopise.

Výchova k demokracii

Zástupci Člověka v tísni tvrdí, že projekt je z hlediska zákona v pořádku. "Jsme přesvědčeni, že projektové aktivity školský zákon neporušují, ale naopak naplňují požadavky závazných vzdělávacích dokumentů týkající se výchovy demokratického občana, seznamování s principy demokracie, práv a povinností občana v demokratické společnosti a dalších," uvedla organizace v tiskové zprávě.

Jak probíhají tzv. studentské volby?

Studentské volby jsou součástí programu Jeden svět na školách, v rámci něhož chodí školáci na filmy o světových problémech nebo diskutují s oběťmi nacismu či komunismu. Mají zvýšit zájem mladých o politiku. Do projektu se může zapojit každá střední škola a učiliště. Průběh voleb pak budou mít na starosti studenti a učitelé.

pepazdp ( 13. dubna 2010 15:19 )

Jseš směšná. Vždyť už ty harantíci v první třídě se trumfujou kdo má lepší hadry

anelam ( 12. dubna 2010 13:07 )

No do 8 roků věku určitě

9030 ( 11. dubna 2010 20:26 )

jonathan ( 11. dubna 2010 18:35 )

To už říkal soudruh Štěpán, že děti nemají rozhodovat . . . . . . Je to jen strach, co soudruha Ratha nutí do této stupidní reakce

9030 ( 10. dubna 2010 21:17 )

Jseš si jistej, že je to pro děti stále nejdůležitější???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa