"Tohle je Klárka Rejdová, je jí 14 let," začala představovat vítězku kategorie Pomoc dětem Vendula. Vtom se jí ale zlomil hlas a ona nebyla schopna pokračovat. Do očí se jí vedraly slzy! Vzpomínka na mrtvou dceru byla o to bolestivější, že Klárce by dnes bylo čtrnáct let, stejně jako oceněné dívce.

Dál už Vendula nedokázala pokračovat. Musela se otočit zády. Zatímco oceněná Klárka Rejdová četla svůj příběh, Vendula si kapesníkem osušovala slzy, které se jí stále řinuly z očí. Poté se zvládla na chvilku otočit a s Klárkou převzít její diplom a ceny. Pak ale musela odejít do zákulisí.

Fotogalerie
4 fotografie


Je to už devět let, co Vendule a Karlovi Svobodovým zemřela jejich dcera Klára (†4,5) na leukémii. Hluboká rána se však nikdy nezacelí! Stačí málo a Vendulu ztráta dcerky stále drtí. Není totiž nic hroznějšího, když rodiče vidí umírat své milované dítě.

Po smrti dcery se Vendula okamžitě vrhla do projektů, které souvisí s pomáhání dětem. Na veřejnosti vždy vystupuje jako profesionálka, tentokrát to ovšem nezvládla.

Pomoc jiným dětem

Klára Rejdová (14) s podporou Venduly Auš Svobodové (prezidentka nadačního fondu Kapka naděje) převyprávěla, jak pomohla své kamarádce Anežce, která začala brát drogy. "Vzala jsem jí do protidrogové centra, kde už věděli, jak jí z toho dostat," svěřila se Klára.