Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Füle je komisařem pro rozšiřování EU!

Štefan Füle
Štefan Füle  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
27. listopadu 2009
18:52

Bývalý český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle bude mít v nové Evropské komisi na starost rozšiřování Evropské unie. Novinářům to dnes řekl šéf komise José Barroso, který na zvláštní tiskové konferenci oznámil rozdělení resortů ve svém příštím týmu.

Füle v EK nahradí bývalého českého premiéra Vladimíra Špidlu, který měl na starost sociální věci.

Premiér Jan Fischer považuje náplň pro českého eurokomisaře za úspěch pro Českou republiku i pro Evropu. "Vzhledem k jeho předchozím diplomatickým zkušenostem nepochybuji, že Štefan Füle tento nový úkol zvládne," řekl.

Barroso v rozhovoru s novináři odmítl výhrady k Fülemu a k novému maďarskému komisaři Lászlóovi Andorovi kvůli jejich komunistické minulosti. Napsala to agentura AFP.

Barroso podle ní řekl, že se všech komisařů ptal, zda by něco z jejich politického a hospodářského života mohlo působit problém. "A poté, co jsem s nimi mluvil, jsem si absolutně jist, že tomu tak není. Jsou komisaři, kterým se v jejich zemích dostalo určité výchovy, ale jsem přesvědčen, že jsou to lidé, kteří ctí naše hodnoty svobody, demokracii a lidská práva," prohlásil předseda komise.

Slovenský kandidát Maroš Šefčovič bude jedním ze sedmi místopředsedů komise a na starosti bude míst institucionální vztahy a administrativu. Šefčovič byl dosud komisařem pro vzdělání, kulturu a mládež.

Všechny komisaře musí ještě formálně potvrdit členské státy EU a Evropský parlament. Europoslanci by měli komisi podle důvěryhodných zdrojů ČTK schvalovat 26. ledna, ještě předtím však musejí jednotliví kandidáti před parlament předstoupit a absolvovat takzvané slyšení. Ta by měla začít 11. ledna a potrvají zhruba dva týdny.

Navzdory českým průtahům při schvalování lisabonské smlouvy o unijní reformě získal nakonec Füle odbornou náplň, kterou mnozí diplomaté hodnotí jako jednu ze silnějších v komisi.

Füle bude mít kromě rozšiřování na starosti i takzvanou sousedskou politiku, která upravuje vztahy se zeměmi, o nichž se neuvažuje jako o budoucích členech EU. Füle bude pravidelně hodnotit všechny uchazeče o členství v unii a během jeho očekávaného pětiletého působení by se EU měla rozrůst minimálně o jeden stát. Dá se předpokládat, že 28. členskou zemí se v příštích letech stane Chorvatsko, nelze však vyloučit ani Island.

Podle diplomatických zdrojů ČTK o oblast, kterou získali Češi, stáli i Bulhaři, Slováci a Lotyši. Z takzvaných starých členských států o rozšíření a sousedskou politiku údajně žádný nestál. Jde totiž o oblast, která v uplynulých letech částečně ztratila na významu. Nejvýznamnější totiž byla v době před největším rozšířením EU, které se uskutečnilo v roce 2004, kdy mezi deseti novými členskými státy bylo i Česko.

Češi o Füleho oblast stáli i proto, že další rozšíření unie bylo jednou z jeho hlavních priorit během českého předsednictví v prvním půlroce letošního roku. Česko přitom patří v EU i mezi nepříliš početnou skupinu zastánců vstupu Turecka do unie, který stále vzbuzuje diskuse.

Füle by mohl naplňovat i projekt východního partnerství, který zahájil během českého předsednictví. Jeho cíl je prohloubení vztahů s bývalými státy SSSR a jejich přiblížení k unii, nikoliv však samotné členství.

Füle v prohlášení uvedl, že je velmi rád, že se republice podařilo tuto náplň získat, a za pozitivní označil, že jeho součástí bude i politika sousedství. Za neméně důležitý rys působení komisaře označil sdílenou odpovědnost za činnost celé komise. Vyslovil připravenost klást důraz nejen na spolupráci uvnitř komise, ale také směrem k jejím hlavním partnerům, hlavně Evropskému parlamentu.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa