Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Antiislamista Wilders do ČR nepřijede: Nemá kde přednášet!

Geert Wilders
Geert Wilders  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, rvs - 
26. listopadu 2009
11:59

Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders do ČR koncem listopadu nepřijede. Organizátorům jeho přednášky na téma islamizace Evropy se nepodařilo zajistit místo, kde by předseda nizozemské protiimigrantské Strany pro svobodu mohl vystoupit.

Pomoc přitom v pondělí nabídli čeští muslimové, kteří chtěli na své náklady Wildersovi zajistit sály v Praze i v Brně za podmínky diskuse nizozemského politika s jejich zástupcem. Podle nich se pravicoví extremisté jako Wilders bojí otevřené diskuse.

Podle Steinského Wilders odložil návštěvu ČR poté, co bylo zrušeno už v pořadí třetí místo konání jeho přednášky. Atmosféra, která byla kolem Wildersovy návštěvy vyvolána, vedla nakonec ke strachu poskytnout půdu pro projev svobodného názoru," uvedl senátor ODS Jiří Oberfalzer, který se na pozvání Wilderse také podílel. "Obrátíme se na majitele a provozovatele konferenčních sálů a pokusíme se uspořádat tuto akci v náhradním termínu," dodal.

Wilders měl původně přednášet v Senátu na pozvání senátní mediální komise, které Oberfalzer předsedá. Po vlně kritiky ale většina členů komise svůj souhlas s touto akcí odvolala. Distancovali se od ní jak ODS, tak předseda Senátu nebo předsedové zahraničních výborů obou komor parlamentu za ČSSD, kteří Wildersovy názory označili za xenofobní.

Možnost Wildersovy přednášky ve středu vyloučil také pražský Palác Aventin, podle jeho zástupkyně Petry Salavové tam tato akce ani být neměla. "Těsně před podpisem smlouvy ucukl a jednání navíc popřel. Majitelé se totiž podle svých slov obávají odvety ze strany muslimů," sdělil k tomu Steinský. Česká muslimská organizace Libertas Independent Agency takovou hrozbu odmítla. "Rozhodně ze strany muslimů nehrozí žádné projevy násilí," uvedl v prohlášení mluvčí a místopředseda organizace Lukáš Lhoťan.

Dalším místem, kde se přednáška po zrušení akce v Senátu domlouvala, byl podle Steinského pražský Kaiserštejnský palác. "I zde si ale majitel vše na poslední chvíli rozmyslel. Pořadatelé tak narazili ve všech případech na obavy z muslimů a na politickou korektnost," uvedl Steinský. Wilders podle něj za takové situace nemůže do České republiky přicestovat. Návštěvu proto odložil do doby, než se podaří najít místo, kde nebudou hrozit podobné komplikace.

Muslimská organizace je podle Lhoťana ze zrušení návštěvy kritika islamismu Wilderse zklamána. Organizátoři jeho návštěvy podle nich odmítli jejich nabídku zprostředkovat Wildersovo vystoupení. "Wildersovi ideoví kolegové se svým činem jednoznačně připravili o možnost dokázat svá tvrzení široké odborné i laické veřejnosti," uvedli představitelé organizace, která sdružuje brněnské muslimy a přátele islámu. Podle nich Wildersovými stoupenci prezentovaná 'fakta' nejsou nic jiného než snůška lži, polopravd a vytržení z kontextu.

"Jde o uchránění našich základních lidských práv, jako je svoboda slova, rovnost mezi mužem a ženou a přežití našich demokratických společností v Evropě obecně. Naštěstí si více a více lidí uvědomuje, že islám je nebezpečí pro náš styl života," řekl Wilders podle Steinského jeho serveru. Nizozemský politik měl kromě přednášky také promítnout svůj kontroverzní protiislámský film Fitna (Rozvrat), v němž spojil záběry z teroristických útoků po 11. září 2001 a protizápadní projevy, které doprovázejí recitace veršů z koránu. Za své výroky proti islámu se má v lednu zodpovídat před nizozemským soudem.

Oberfalzra s Wildersem spojuje kritický postoj vůči evropské integraci a lisabonské smlouvě. Senátor uvedl, že smlouva "převádí imigrační politiku do režimu většinového hlasování, a ČR tak může být přehlasována". Pozvání Wilderse zdůvodňoval svobodou slova a aktuálností tématu přistěhovalectví, byť se s návrhy nizozemského politika neztotožnil. Wilders mimo jiné odmítá vstup Turecka do EU, usiluje o zastavení imigrace do Nizozemska a chce zakázat výstavbu mešit v zemi.

miroslav ( 26. listopadu 2009 15:45 )

20 let jsem volil ODS-poprvé nebudu -hnus !!!!! Miro

derek ( 26. listopadu 2009 15:17 )

Jeden člověk je vykazán byt tady chce jen promluvit. Je mi smutno to je svoboda slova ? Senátoři v čele se Sobotkou jsou zbabělci. Wilders poukazuje na nebezpečí a nikdo ho neposlouchá. Ach vy malověrni.....

krat5 ( 26. listopadu 2009 14:37 )

Islám se nebezpečně rozšiřuje po celé Evropě. Protože se rodí více islamistů, než například křesťanů, je docela možné, že za pár desítek let islám vytěsní křesťany a všichni budeme chodit zakuklení.

mim33 ( 26. listopadu 2009 14:13 )

Víme, jaká byla naše společnost za komunismu a k lepšímu se to nezměnilo.

loulou ( 26. listopadu 2009 14:04 )

a co by tady chtěl hlásat amadeus jeden????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa