Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pilot hrdina: Přistál na oceánu a zachránil pět lidí!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
19. listopadu 2009
17:11

Hrdinou Austrálie se dnes stal pilot Dominic James, kterému se ve středu večer podařilo nouzově přistát v Tichém oceánu s letadlem převážejícím pět lidí včetně nemocné ženy.

Svým velmi odvážným manévrem všechny cestující v letadle zachránil, napsala australská média, pro něž se Jamesův čin stal hlavním tématem dne.

Zdravotnickému letadlu nad Pacifikem docházel benzin, který mělo doplnit na tichomořském ostrově Norfolk. Po několika neúspěšných pokusech o přistání kvůli husté mlze se pilot rozhodl přistát na vodě asi dva kilometry od břehů ostrova. Manévr byl úspěšný a nikdo při něm nebyl zraněn.

Kapitán letadla Dominic James a další pilot ve zdravotnickém letadle převážel ženu, jejího partnera a zdravotnický personál z ostrovního státu Samoa do australského Melbourne, kde se žena měla podrobit pooperační péči.
Po přistání na vodní hladině se všem podařilo dostat se ven přes křídlo letadla. Po hodině a půl strávené ve vodě je zachránila rybářská loď. Stroj přepravní společnosti Pel-Air Aviation se mezitím potopil.

Podle ředitele společnosti Johna Sharpa hrály okolnosti proti Jamesovi, při sebemenší neopatrnosti se prý rychle se pohybující letadlo mohlo o asi dva metry vysoké vlny rozlomit.

Internetové vydání britského deníku The Times informovalo, že Jamese již dříve australský magazín pro ženy nominoval do letošního finále soutěže o titul "svobodného muže roku".

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi