Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

18. listopad 1989: Studenti a herci vyzývají ke stávce

Jaké bylo probuzení do nového dne po 17. listopadu 1989?
Jaké bylo probuzení do nového dne po 17. listopadu 1989?  (Autor: ČTK)
Autor: rum, www.totalita.cz, ČTK - 
18. listopadu 2009
05:00

Do jiného rána se probudilo celé Československo. To, co se dělo předchozí večer a noc, nebylo jen shromáždění nespokojenců, chartistů, protisocialistických živlů. Byla to demonstrace mladých lidí, které esenbáci krutě zbili.

Byla to poslední kapka, teď už kromě zabedněných komunistů každý věděl, že to bude jiné.

Od rána nikdo nehovoří o ničem jiném než o tom, co se dělo večer a v noci. Lidé cítí, že tentokrát »to« praskne, a nechtějí příležitost pustit z rukou. Vysokoškoláci vstupují do stávky a začínají se rozjíždět do menších měst a vesnic, aby i tam lidem řekli, co se v Praze děje. V Realistickém divadle se schází herci a vyzývají k celostátní stávce. „Čtyřicet let hrajeme jako blbci, každý večer, a dostali jsme se tam, kam jsme se dostali! Jestli chceme udělat něco víc než dosud, pak nám zbývá jenom nehrát,“ říká například herec Jiří Kodet a sklízí bouřlivý aplaus. Většina divadel zrušila večerní představení a místo nich probíhají diskuze.

Dvě studentky žurnalistiky se odhodlaly zajít až za komunistickým premiérem Ladislavem Adamcem a vylíčit mu průběh demonstrace. Ten, obklopen estébáky ve svém úřadě, tvrdil , že zásah na Národní třídě byl mírný.
Charta 77 vydává prohlášení a nazývá esenbáky a příslušníky rudých baretů Jakešovým gestapem. „Měli by odstoupit všichni, kteří mají na svědomí rozpoutání války proti vlastním občanům. Apelujeme na veřejnost, aby požadovala celospolečenský dialog,“ stálo mimo jiné v prohlášení.

A jak o dění na Národní třídě informovala ČTK, kontrolovaná komunistickou stranou? „Účastníky nepovolené akce vyzývaly více než padesát minut pořádkové síly k rozchodu, aby mohl být obnoven provoz na komunikaci. K obnovení klidu zakročily pořádkové jednotky Veřejné bezpečnosti. Při vytlačování demonstrantů bylo zraněno 17 osob,“ psala ČTK v krátké zprávě, která vyšla třeba až po informaci o celostátní soutěži sklářů a kuličů ve Světlé nad Sázavou.

smrk ( 18. listopadu 2009 08:29 )

Tak jste si včera pobrečeli, zavzpomínali a šup bando do práce a budovat ranný feudalismus - nic jiného si nezasloužíte než otrocky makat - to Vám vzkazuje vládnoucí "elita" našeho národa !!!!!!!

Zobrazit celou diskusi