Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Manželé Tauchenovi: Blesk pátral v jejich minulosti

Autor: František Prachař - 
15. listopadu 2009
05:00

O smrti Pavla Tauchena (†43) ví kdekdo. Stejně jako to, že jeho žena Dagmar (28) je těžce zraněna. Ale o tom, jak oba žili a co byli za lidi, se neví téměř nic. Blesk zapátral v jejich minulosti.

Mému Pavlovi zkazil život jeho vlastní táta!“ řekla paní Věra Malkovičová (72), když na chodbě bytovky v malé obci Lnářský Málkov zavzpomínala na svého mrtvého syna.

Stará policejní pravda říká, že skutečný zločinec nemá čitelnou minulost. V případě Pavla Tauchena to platí dvojnásob a jeho žena Dagmar byla učenlivou žačkou.

Existence bez adresy
Poslední pořádnou, »zaregistrovanou« stopu po sobě Tauchen zanechal v obci Vyšehořovice nedaleko Prahy. Jeho sestra tam žila v rodinném domě, kde měl i on trvalé bydliště. Pak ale dům prodali a Pavel Tauchen jako své nové bydliště uvedl adresu Obecního úřadu ve Vyšehořovicích. Mezi lidmi tam se říká, že jeho sestra spolu s matkou nyní žijí ve Švýcarsku a živí se podnikáním. Není to pravda. Tuhle legendu tam rozšířil sám Tauchen. Jeho chování podle policejního důstojníka, který se s ním v minulosti setkal, nasvědčuje tomu, že záměrně zametal stopy. Snažil se žít anonymně. Zhruba tři roky žil hlavně v Praze u různých známých z podsvětí. Vytvořil tříčlennou skupinu, která po celé republice vykrádala trezory bohatých lidí. V noci, u nich doma, někdy použili pistoli, někdy trhavinu.



Poslední loupež
Pavla Tauchena odsoudil začátkem listopadu Krajský soud v Plzni za obzvlášť brutální loupež k pěti letům vězení. Loni v březnu přepadl se dvěma komplici v Klatovech rodinný dům, kde spali majitel s manželkou a jejich neteř. Té dali na krk nůž a chtěli otevřít trezor. Majitel odmítl, a přestože ho střelili do nohy, utekl na balkon a volal o pomoc. Pachatelé uprchli, ale policie

Tauchena po pár měsících dopadla a on čekal ve vyšetřovací vazbě na soud. V srpnu se za mřížemi na plzeňských Borech oženil s Dagmarou, pokojskou z jednoho pražského hotelu. Znali se už řadu let a policie nevylučuje, že se na zločinech Tauchenovy skupiny podílela jako řidička, která čekala s vozem, aby je po loupeži odvezla do bezpečí.

Začal s králíky
V Hajanech, kde se Tauchen narodil a kde až do svých osmnácti vyrůstal, si na něj pamatuje jen pár lidí. Ani starostka Dana Vohryzková nemůže být konkrétní. „Byl jako všichni, ale říkalo se, že se na něj maléry lepí.“ Paní M., čilá sedmdesátnice, je sdílnější. „Gregorovič? (Tak se Tauchen jmenoval původně, jméno si změnil zhruba před čtyřmi lety.) O něm mi ani nemluvte. Nám ukradl jako kluk dobře patnáct králíků.“

S nimi jako lupič začínal a jeho otec mu – jak paní M. tvrdí – za každého dával pětikorunu. „Bral i slípky a soused odvedle, už umřel, si myslel, že mu vzal i kozu.“ Gregorovičovi (možná kvůli Pavlovým »alotriím« a pověsti jeho otce) se přestěhovali do nedalekého Lnářského Málkova. „Já se s Gregorovičem před dvaceti lety rozvedla a on pak brzy umřel. Mluvit o něm nechci, ale Pavla svedl na špatnou cestu on. Já na něj byla slabá,“ říká smutně paní Malkovičová. Matka, jejíž syn dal přednost sebevraždě před vězením.

sisinam ( 6. ledna 2010 10:30 )

O Tauchenově minulosti víme už dost, ale proč nenapíšete něco o minulosti Dagmary Tauchenové???!!!

anasyi ( 15. listopadu 2009 16:52 )

me by zajimalo,kde byl Tauchen v dobe,kdy na Kajinka navalili tu spinu

panalev ( 15. listopadu 2009 13:37 )

nenapravitelní, nikdy by nebyli jiní

panalev ( 15. listopadu 2009 13:36 )

Jak to víš?

nitokris222 ( 15. listopadu 2009 10:17 )

nic jiného si nezasloužili.A jí bych nechala chcípnout a ne jí ještě léčet ze zranění.Takoví lidé patří na hnojiště.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání