Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Knihovna půjčuje deštníky a brýle

Studentka Kristýna Bulová (20) má zrak v pořádku a brýle nepotřebuje. Zato se jí ale kvůli špatnému počasí velmi hodil zapůjčený deštník.
Studentka Kristýna Bulová (20) má zrak v pořádku a brýle nepotřebuje. Zato se jí ale kvůli špatnému počasí velmi hodil zapůjčený deštník.  (Autor: Foto Blesk – Ondřej Čermák)
Autor: oce - 
21. října 2009
05:30

S netradiční novinkou přišla knihovna v Ústí nad Labem. Kromě knih začala čtenářům půjčovat také deštníky a dioptrické brýle. Návštěvníci novou službu chválí.

Tisíce knih, 30 deštníků a 8 dioptrických brýlí na čtení. To je nynější nabídka Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. Proč zrovna deštníky a brýle?

„Někdy čtenář přijde do knihovny a svítí sluníčko. Odchází a venku leje. Hlavně ženy nechtějí zmoknout. Nemají deštník? Nevadí, my jim ho půjčíme,“ vysvětlil ředitel knihovny Aleš Brožek.

I nabídka dioptrických brýlí je podle něj logická. Zapomnětlivý čtenář, který doma nechá brýle, v knihovně bezradně mžourá na hřbety knih. „Nakoupili jsme osm kusů, většina jich je s dvěma až třemi dioptriemi,“ podotkl ředitel.

Deštníky si mohou registrovaní čtenáři stejně jako knihu půjčit na měsíc, brýle pouze na místě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi