Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Poutníci opouštějí po mši Brno, dálnice už otevřena!

Autor: Ondřej Požár - 
27. září 2009
18:01

AKTUALIZOVÁNO: Více než 120 tisíc poutníků, kteří přijeli v neděli na brněnské letiště na mši slouženou papežem Benediktem XVI., opouští jihomoravskou metropoli. Dálnice D1 je už otevřena.

Centrální parkoviště na Černovických terasách se vyprázdnilo během odpoledne. Úsek dálnice D1 od 196. po 203. km byl otevřen krátce po 17. hodině. Původní plán počítal s koncem uzavírky až ve 20 hodin.

Tisíce lidí ještě odpoledne zůstávaly u vedlejšího pódia na letišti, kde pokračoval program.

„V okolí tuřanského letiště parkovalo v 10 hodin dopoledne 852 autobusů a 4 150 osobních aut. Řidičům patří poděkování za jejich ukázněnost a spolupráci s policisty. Většina autobusů na dálnici se otočila a nasměrovala do směru odjezdu, což by mělo usnadnit návrat poutníků domů,“ popsal situaci krajský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Koncert dispečerů a řidičů dopravního podniku podle něj pokračoval zejména díky tomu, že jim policisté umožnují hladký průjezd po stanovených trasách. „Z areálu tuřanského letiště mizí v autobusech ke svým vozům či do centra tisícovky poutníků. Vše jde podle plánu. Máme tedy prostor společně s hasiči pomáhat na dálnici v orientaci starším lidem a těm, kteří vystoupili dříve než jejich autobus zaparkoval. Ušetřené stovky metrů ráno se tak mnohdy změnily na prochozené kilometry odpoledne. V nezbytných případech vyčerpané poutníky k autobusům převážíme,“ hlásil v 15 hodin mluvčí policie.

Lidé odcházeli z areálu papežské mše spořádaně k autobusům MHD, které je od letištní haly zdarma odvezly k hlavnímu nádraží v centru Brna a k parkovištím. Další poutníci mířili pěšky právě ke svým autobusům, zaparkovaným na uzavřené dálnici. Mnozí věřící opouštěli sektory okamžitě po skončení mše i přesto, že je pořadatelé vyzývali, aby odcházeli postupně odzadu.

Čtěte také:

Pódium, na kterém sloužil papež mši, se začne postupně rozebírat a sektory se budou postupně uklízet. „Počítám, že se to zvládne během týdne,“ odhaduje pro blesk.cz organizátor Karel Vetchý z brněnského letiště. A liboval si, že všechno klaplo na jedničku. „Pochvaloval si to i prezident Klaus, papežův doprovod i biskupové,“ dodal Vetchý.


 

400364:gallery:true:true

400361:gallery:true:true


Během mše záchranáři ošetřili 19 lidí, kteří v horku zkolabovali z nedostatku tekutin. A těžké zranění utrpěl podle policejní mluvčí Soni Svobodové policista, který spadl z koně a museli ho převézt do nemocnice.

cmeldicka ( 27. září 2009 22:29 )

ten váš vatikán vám posere pták

palko1961 ( 27. září 2009 19:01 )

Sorry souruzi. Oprava. Papez.

palko1961 ( 27. září 2009 18:59 )

Papes a KSCM

Zobrazit celou diskusi