Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strahovská knihovna spolkne 50 milionů

Rekonstrukce Strahovské knihovny přijde na 50 milionů korun.
Rekonstrukce Strahovské knihovny přijde na 50 milionů korun.  (Autor: ČTK)
Autor: pad, ČTK - 
14. září 2009
19:45

Rekonstrukcí parketových kazet a mobiliáře v pondělí začala druhá etapa obnovy Filozofického sálu pražské Strahovské knihovny.

Odborníci odstraní ze skříní na knihy, polic a výzdoby bočních stěn všechny nánosy, vybavení zakonzervují a jeho povrch uvedou do původní historické podoby.

Obnova začala 13. července odstraňováním kazetové dřevěné podlahy. „Měl jsem strach, že tam bude nějaké nemilé překvapení - houby nebo plísně. To se nepotvrdilo, což je velmi dobře,“ řekl Zdeněk Fučík, ředitel firmy, která rekonstrukci provádí. Rekonstrukce bude trvat do prosince příštího roku a bude stát zhruba 50 milionů korun.

Parketová kazetová podlaha je složena z 556 kusů kazet. Ze sálu bylo vystěhováno všech téměř 43 000 knih. Ze stropu sálu, který je ve výšce 14 metrů a má plochu 32krát deset metrů, budou odstraněny nevhodné přemalby a úpravy z 50. let 20. století. Specialisté chtějí restaurovat 500 metrů čtverečních nástropní malby, 400 metrů čtverečních parketové podlahy a 900 metrů čtverečních knihovních skříní. Malby bude obnovovat šest restaurátorů. Práce se uskuteční za plného návštěvnického provozu.

V budoucnu se plánuje rekonstrukce původních skříní, výstavba nového vstupu do knihovny a nového protipožárního systému, výtahu a sociálního zázemí.

Rekonstrukce Strahovské knihovny přijde na 50 milionů korun. Rekonstrukce Strahovské knihovny přijde na 50 milionů korun. | ČTK

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi