Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pražská zoo přijde o logo

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, am - 
8. září 2009
14:54

Pražská zoologická zahrada v úterý prohrála soud o logo koně Převalského, které v roce 1998 vytvořil výtvarník Michal Cihlář. Do dvou měsíců ho bude muset stáhnout.

Ředitel pražské zoo Petr Fejk s rozsudkem zásadně nesouhlasí a plánuje se proti němu dovolat k Nejvyššímu soudu. Také chce zažádat, aby zahrada mohla během procesu dále logo používat.

Cihlář s pražskou zoo spolupracoval devět let. V roce 2006 spolupráci ukončil a předloni na jaře na zoo podal několik žalob. Zahrada podle něj neoprávněně užívá jeho dílo, což v případě loga potvrdil i soud. Ve smlouvě totiž nebyla upravena odměna pro malíře za šíření jeho díla, jak to požadoval starý autorský zákon. Podle právničky zoologiké zahrady Heleny Chaloupkové, ale tato odměna byla uvedena na faktuře, kterou výtvarník obdržel.

"Jsem přesvědčen, že jde teď ze strany Michala Cihláře o naprosto účelovou právní spekulaci, která hraničí s rozporem s dobrými mravy," prohlásil Fejk. Podle něj si malíř za celou dobu spolupráce nestěžoval. Za logo prý získal 50.000 korun, což prý byl v roce 1998 desetinásobek běžných odměn pro výtvarníky.

Akademický malíř vede se zahradou v Troji i další spor, ve kterém požaduje 1,8 milonu korun za to, že zahrada údajně neoprávněně používá jeho grafiky a další díla. "Absolutně neplatný je totiž i zbytek smluv," tvrdí Cihlářův právník František Vyskočil.

V současnosti chce zahrada podle Fejka výtvarný styl obměnit. "I kdyby soud rozhodl v náš prospěch, přestali bychom logo Michala Cihláře v dohledné době užívat," řekl ředitel zoo. Na novém stylu pracuje podle něj zahrada již třetím rokem.

Zobrazit celou diskusi