Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

ODS bojuje o pražské voliče: Záchranou Ruzyně?!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Šimon Hradní - 
4. září 2009
15:13

Od počátku ekonomické krize bylo jasné, že nepříznivá situace postihne i velké podniky. Včetně ruzyňského letiště a všech jeho zaměstnanců. Zatím to nikoho moc netrápilo. Nyní s tím chce něco udělat ODS. Že by předvolební tah?

Slovenská herečka Zuzana Norisová odmítla hlavní ženskou roli v seriálu České televize Vyprávěj. Tím přišla o několik milionů korun za honorář. Proč to udělaA říkejme tomu třeba shoda náhod, že měsíc před volbami pražská a středočeská ODS vytvořila „pracovní skupinu“ na podporu letiště. Skupinu, která stejně nic legislativně nezmůže...

Za situace, kdy už několik měsíců kvůli krizi hrozí na letišti propouštění a stávka pilotů si najednou pražská a středočeská ODS vzpomněla, že největšímu letišti u nás pomůže. A jedou ve velkém! Chtějí do toho zatáhnout ministerstvo práce i ministerstvo financí a úřad práce. Prý se musí ve spolupráci s letištěm připravit na propouštění. „Snažíme se být informování, připraveni a chceme upozornit a vtáhnout do toho ostatní hráče, ať už ministerstva nebo úřady práce,“ nastínil cíl skupiny starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Jenže podle zákona musí společnosti hromadné propouštění úřadům práce hlásit předem, samotná ministerstva nic moc nezmůžou a samospráva piloty či letušky nezaměstná. „Máme připravené nějaké projekty. Ale Praha 6 je částí, kde se spíš bydlí než pracuje,“ přiznal bezmoc Chalupa.

Proč to tedy dělají?
Myšlenka takzvané pracovní skupiny vznikla kvůli plánované údržbě hlavní přistávací plochy letiště. Generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák požádal primátory Prahy a Kladna a starosty přilehlých obcí o úpravu dohody o provozu vedlejší přistávací dráhy. Dohoda vznikla před třemi lety a noční provoz na vedlejší dráze kvůli hluku úplně zrušila. „Zrušením dalších nočních letů bychom dopravce v této nelehké době připravili o další cestující,“ uvedl Dvořák s tím, že se s Prahou a Kladnem domluvili na výjimce od 7. do 17. září, kdy bude v noci využívána vedlejší dráha a tu hlavní tak budou moct opravit.

Praha letišti v těžké situaci vyjde vstříc, zachrání jim klienty i cestující a to se lidem líbí. Něco takového si asi řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a domluvil se s pražským primátorem Pavlem Bémem a kladenským primátorem Danem Jiránkem (všichni ODS) – ruku v ruce slibují letišti pomoct i při výstavbě nové přistávací dráhy. Slibují tak jistoty a více pracovních míst pro lidi z Prahy a středních Čech a doufají ve více hlasů v parlamentních volbách.

Zároveň se naváží do státu a bývalé vlády šéfa ODS Mirka Topolánka, která chtěla novou ranvej za státní peníze postavit jinde, na nestátních pozemcích. Bém s Chalupou však plácají po ramenou šéfa letiště Dvořáka a hlásají, že nová ranvej bude na státních pozemcích hned vedle současné přistávací dráhy, která vznikla v 60. letech.
la?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi