Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Janota: Chci vyšší daň u alkoholu a cigaret

Eduard Janota
Eduard Janota  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
1. září 2009
19:33

Ministr financí Eduard Janota plánuje v rámci balíčku, který má omezit schodek státního rozpočtu na příští rok, zvýšit spotřební daň nejen u benzinu a nafty, ale také u alkoholu a cigaret.

"Chceme zvýšit spotřební daň na benzin, na cigarety i alkohol," sdělil serveru tyden.cz Janota. Spotřební daň by se u půllitru piva zvýšila o zhruba 50 haléřů.

"Na litr čtyřicetiprocentního alkoholu to vychází asi na pětikorunu a na krabičku cigaret asi 2,50 koruny," dodal Janota.

Vyšší spotřební daň by výrobci alkoholu a cigaret mohli promítnout do konečné ceny pro zákazníka. Vzhledem k současné krizi a šetření zákazníků je však možné, že by část daní šla na úkor jejich zisku.

Ministerstvo financí navrhuje s cílem snížit rozpočtový deficit také zvýšit dolní sazbu daně z přidané hodnoty z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent.

Balíček návrhů legislativních změn, které mají pro příští rok zajistit nižší schodek státního rozpočtu, chce vláda předložit Poslanecké sněmovně ještě do předčasných voleb. Pokud návrhy poslanci neschválí, vláda ke 30. září navrhne rozpočet s rekordním schodkem 230 miliard korun.

sakra ( 2. září 2009 10:03 )

Janoto jdi do hajzlu i s MELČÁKEM!!!

scud911 ( 1. září 2009 21:12 )

Neblázněte normální politik s průměrným duchodem 10 tisíc to by nevyšel by se musel hodně uskromin, ale on je zvyklej žrát u korita za hovno....

scud911 ( 1. září 2009 21:06 )

Víš tady nejde o chlast a cigarety, ale ten benzín. To jsi tak slepá že stát zvedá daně to co je nejvíc kupované alkohol cigarety a benzín.... To jsi tak slepá??? Promin ale tohle je docela absurdní lidé benzín potřebují jako jídlo. Několik lidí to živí vozí do práce někteří lidi deně jezdí 100 Km... A navíc budte inteligentní. zdraží se tím pohoné hmoty tím i veškeré zboží dovozci budou chtít více, takže i normální potraviny budou drašší... Takže přestaneme nejen pít a kouřit, ale i žrát?? Rohlík ted stojí 2.50 Po zdražení pohoních hmot bude stát 4 koruny třeba jelikož doprava do vašeho krámu bude drašší na dopravě a tím pádem se zdraží vše... Takže přestnante i žrát až se tak stane začnem platit za vzduch ne.... vy asi vyděláváte hodně nebo váž manžílek, ale jsou lidé co počítají každou korunu aby vyšli do další mzdy.... Nechápu, jak tohle dokážete napsat.. Asi nesjte vědoma dalších následků...

demiro ( 1. září 2009 20:45 )

Když přestane chlastat a kouřit, tak bude dražší chleba, mléko a potraviny...když přestane i jíst a pít mléko, bude platit za vzduch, který dýchá, stát je věčně nenažranej...

ajaztassi ( 1. září 2009 20:37 )

Já CHCI tvůj měsíční příjem. Vyměním za svůj důchod.

Zobrazit celou diskusi