Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politici pod drobnohledem: Co říkají řečí těla?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Tomáš Belica - 
23. srpna 2009
05:00

Usmívají se, hledí zpříma do očí a říkají „ano“. Přitom si myslí pravý opak a v duchu „ty mně taky“. Někdy řeknou tisíc slov, ale nikdo jim nerozumí. A jindy nemusí říct vůbec nic a jejich gesta by vydala na celou stránku. Blesk vybral několik vrcholných politiků a nechal si zjistit, o čem jejich řeč těla vypovídá.

Gesta často na člověka prozradí víc, než by sám chtěl na sebe »prásknout«. Politici si proto musí dávat dvojnásobný pozor. Odbornici na neverbální komunikaci Soně Španielové ze společnosti First Class Education Blesk ukázal několik fotografií, aby zhodnotila, jak si politici vedou. „Řeč těla nejlépe zvládají pánové Topolánek, Klaus a Paroubek. Je u nich zřejmý výcvik,“ tvrdí Španielová. A kdo by měl na sobě zapracovat? „Ministr vnitra za ODS Ivan Langer nechtěně vysílá vyloženě negativní signály,“ říká Španielová.

Pavel Bém (ODS)

383695:gallery:true:true


„Jéje, to jsem asi neměl říkat,“ dává nám najevo svou dlaní, kterou si zakrývá ústa. Na fotografii je nejspíš nervózní, naznačuje to jeho levá ruka, kterou se křečovitě drží pultu.

Mirek Topolánek (ODS)

383701:gallery:true:true


Snaží se vzdálit realitě, nebo se nudí? Jeho zavřené oči napovídají ledacos. Pažemi zas říká: Nic neskrývám, jsem jeden z vás, následujte mne.

Václav Klaus (prezident)

383697:gallery:true:true


Pravá ruka lehce sevřená v pěst a dotýkající se tváře je výrazem hlubokého zájmu. Jeho výraz v obličeji však dává jasný signál, že řečník zřejmě plácá hlouposti.

Ivan Langer (ODS)

383698:gallery:true:true


Nadřazenost a arogance. Ta je patrná ze zvednuté brady a vztyčeného palce. Úsměv pak působí spíše jízlivě než přátelsky.

Jiří Paroubek (ČSSD)

383699:gallery:true:true


Svými zakrytými ústy napovídá, že podle něj mluvčí lže. Své nepřátelství navíc ukazuje staženými zornicemi.

David Rath (ČSSD)

383700:gallery:true:true

Zaujímá vědomě agresivní postoj, který dává najevo gestem pravé ruky, sevřenými rty a staženým obočím. Ukazováčkem na někoho míří, což vypadá jako cílený útok.

Miroslav Kalousek (TOP 09)

383696:gallery:true:true

Asi se velmi zlobí. To je jasné nejen díky jeho urážlivému gestu, které nahrazuje sprostou nadávku, ale i staženými rty a svraštělým obočím.

malyhad ( 23. srpna 2009 06:47 )

ty naše představitele,tak se diví,kde se to vůbec vylíhlo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa