A Gott si trochu oddechl. „Konečně se můžu bránit. Jak jsem měl dokazovat, že jsem Husákovi nepsal, když jsem doteď nevěděl, jak to bylo?“ řekl Blesku Gott, který se spojil už i s právníkem.

V roce 1971 pracoval otec Bukovského, Oldřich Bukovský starší, jako vedoucí Zvláštních úkolů na Pragokoncertu. Jako jediný schvaloval zpěvákům výjezdy do zahraničí. „Bonzuju na mrtvýho tátu, do smrti bych si ale vyčítal, že jsem neřekl, co vím,“ vysvětloval Bukovský.

Jak to podle něho bylo? Když vypršela Gottovi a bratrům Štaidlovým lhůta, a přesto se z NSR domů nevrátili, na ÚV KSČ nastal poprask. „Ob dva dny za námi jezdili do Německa a prosili, ať se vrátíme. My jsme v emigraci nechtěli zůstat, doma nám ale ztěžovali práci, a tak jsme vůbec nepospíchali,“ říká k tomu Gott.

Zpěvák Karel Gott si konečně oddychl, že dopis Husákovi má jiného autora
Autor: Blesk - Martin Mithofer

Zpěvák Karel Gott si konečně oddychl, že dopis Husákovi má jiného autora

Husák mě nezlomil

Vina tehdy padla na hlavu Bukovského z Pragokoncertu, který cestu Gottovi podepsal. „Husák se zlobil, co otec zavinil. Bál se ostudy, kdyby se Goťák už nevrátil. Štvalo ho, že ho prosí a on se nechce nechat zlomit,“ tvrdí Bukovský. Gott ho doplňuje: „Nezlomil mě. Moc dobře si pamatuji, co potom Husák v televizi prohlásil: Karel Gott zůstává na Západě, chce zpívat pro západní buržoazii. My se bez něho obejdem!“

A právě v ten moment Bukovského staršího a vedoucího oddělení kultury ÚV KSČ Miroslava Müllera napadla spásná myšlenka . „Otec se rozhodl, že tentokrát účel musí světit prostředky. Měl spoustu Gottových podpisů, které rozdával. Jeden papír s podpisem vzal a spolu s Müllerem napsali za Gotta dopis, který podstrčili Husákovi. Ten se uklidnil, že Gott šel konečně do kolen a prosí, jestli se může vrátit,“ popisuje Bukovský.

Žaludek jsem měl v krku

Husák díky dopisu, o kterém neměl Gott ani ponětí, začal se Slavíkem okamžitě vyjednávat přes obchodní misi, která nahrazovala velvyslanectví. Husák Slavíkovi dokonce vzkázal, že po návratu domů nebude perzekvován a že mu nebude ztěžována práce. „Tekly nám nervy, žaludek jsme měli v krku, ale vrátili jsme se. Byl to velký risk. V NSR jsme za pár týdnů měli obrovské tříměsíční turné a hrozilo, že nám po té cvičné emigraci zakážou překročit hranice,“ popisuje Gott a dodává: „Vrátili jsme se a o emigraci už nikdo nemluvil. Jako kdyby se nic nestalo a do Německa jsme odjeli bez komplikací. Dokonce jim přestaly vadit i moje dlouhé vlasy a mohl jsem zpívat Korunou si hodím, což před tím vnímali jako znevažování české koruny.“

StB mi zabila mámu

Slavíkovi sice přestal režim dělat potíže, kdo ale jeho cvičnou emigraci opravdu odnesl, byla jeho maminka Marie. „To je pravda. Byl to hrozný nátlak. Než jsem odjel, naštěstí jsem naše domy rozdělil na tři díly, takže je rodičům nemohli vzít. Ale snažili se o to. To rabování a hodinové výslechy mámě stejně ublížily moc, jak psychicky, tak fyzicky. Proto také umřela předčasně. Seděla s tátou a mojí tetou v neděli u stolu u oběda a najednou jí spadla hlava na stůl. Infarkt. Já měl v ten den koncert. Všichni byli přesvědčeni, že nevystoupím. Já ale zpívat chtěl. Co bych dělal doma? Brečel a vyčítal si tu emigraci,“ svěřuje Gott a přitom se mu začínají lesknout oči.

A oči se Slavíkovi lesknou ještě jednou. To když konstatuje: „Neumím si ty spisy StB vysvětlit jinak, než že si asi někdo řekl toto: Tak, necháme ho oslavit 70 a potom ho sejmeme. Je mi to docela líto. Svou prací jsem chtěl přece lidem rozdávat radost a myslím, že se mi to i dařilo.“

Začínám se bránit

Gotta momentálně stále zveřejňované spisy StB dostaly do velké psychické nepohody. „Nikdy jsem je nechtěl číst. Říkal jsem si, že bych v mnohém a o mnohých ztratil iluze. Možná to byla ale chyba. Kdybych je měl prostudované, mohl jsem se teď bránit. A také že se teď bránit budu. Krok za krokem. Teď už konečně vím, kdo psal ten dopis Husákovi. Počkám, až z těch spisů vyleze všechno, a co bude lež a nepravda, začnu důsledně řešit. Například vím stoprocentně, že ve spisech nejsem evidován nejen jako agent StB, ale moje jméno tam nemůže figurovat vůbec,“ zdůrazňuje Gott, který se na všem dohodl už i s právníkem Josefem Lžičařem.

„Ano, sleduju kvůli tomu celou kauzu podrobně a půjdu do toho,“ přiznává Lžičař a ještě zdůrazňuje: „Co říká Bukovský, se mi zdá naprosto věrohodné. Pro Pragokoncert byl Gott zlatá slípka a pro stát obrovský příjem devizových prostředků.“

Soutěžte s Blesk.cz:  Vyhrajte Zlatou albovou kolekci Karla Gotta