Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ledová káva je stejně „dietní“ jako pořádný steak s hranolky

Bijou Drink
27. července 2009 | 15:20

Zapomeňte na oběd, pokud si na letní zahrádce dáte s přáteli ledovou kávu. Tento nápoj totiž v sobě obsahuje mnohdy tolik kalorií, co nijak dietní steak s hranolky.

A některé vymazlené typy ledových bomb s kofeinem dokonce mohou svým energetickým obsahem předčít i vepřovou pečeni se zelím a knedlíkem.

Podle dietoložky Rachel Thompsonové totiž většina ledových káv obsahuje nebývale velké množství cukru a tuku. A jejich energetický obsah se nezřídka rovná čtvrtině z celkového denního příjmu. Čím více dochucovadel a laskomin obsahuje, tím hůře.

Kdo si dopřává vedle klasického jídelníčku a denního režimu pravidelně ještě ledovou kávu, výrazně se prý ohrožuje nadváhou či přímo obezitou a tím i rakovinou, srdečními chorobami a diabetem.

Thompsonová vypracovávala studii pro Světový fond výzkumu rakoviny a sledovala ledové chlazené nápoje z největších světových řetězců. Nejhůře pak dopadlo velké ovocné cappuccino se šlehačkou ze Starbucks, které má 561 kalorií, přičemž steak s hranolky obsahuje kolem 500 až 540 kalorií.

Podle Thompsonové ale ani ledové kávy z obyčejných restaurací na tom nejsou lépe, pokud obsahují zmrzlinu, šlehačku a cukr, pak žádná neobsahuje méně než 200 kalorií, což je desetina denního průměrného energetického příjmu.

„Skutečnost, že existuje ledová káva se zmrzlinou, která představuje čtvrtinu denního energetického příjmu, je alarmující. Existují rozhodně varianty, které jsou méně energeticky bohaté a vyplatí se vsadit na ně,“ varovala Thompsonová, podle níž je ledová káva další laskominou, která přispívá k obezitě a větší nemocnosti.

Autor: Famous, lena