Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Chlapec (3) zmrzačený sekačkou má naději: Zase bude chodit po svých

Autor: Pavel Ryšlink - 
24. července 2009
17:12

Od středy devíti hodin večer do čtvrtečního poledne zachraňovali malému chlapci (3), jenž se dostal pod tátovu sekačku na trávu, poraněné nohy a ruku. Patnáctihodinová operace ale dala chlapci šanci: Zase bude běhat po svých!

"Byla to velice složitá operace, chlapec je ale nyní v dobrém stavu a vše vypadá nadějně," řekl včera Blesku přednosta kliniky plastické chirurgie olomoucké fakultní nemocnice Bohumil Zálešák.

Relativně nejméně byla poraněná levá noha. Chirurgové na ní museli »jenom« zašít řadu hlubokých sečných ran. Pravou nohu měl klučina amputovanou v nártu pod kotníkem. Lékařům se ji podařilo přišít.

"Nejprve se opravily kosti, potom tepna, žíly, pak šlachy, nervy a zbylé tkáně," řekl Bohumil Zálešák a dodal: "Protože šlo o velmi rozsáhlá poranění a hodně tkání chybělo, museli jsme na chybějící místa dát štěpy z břicha."

Pravou ruku chlapci amputovala sekačka v zápěstí. Bohužel zranění bylo tak vážné, že už nebylo možné ruku zachránit. "Podařilo se nám však zachovat poškozené místo v takovém stavu, že chlapci ruka alespoň vyroste do normální velikosti," uvedl Zálešák.

Části z dlaně ruky navíc využili chirurgové při rekonstrukci klučinovy nohy. "Například kůži jsme použili k pokrytí nejvíce namáhaných míst na chodidle. Má tak to nejlepší krytí," vysvětlil chirurg.

Podle přednosty kliniky je chlapec po operaci v dobrém stavu a operované končetiny mají dobrou citlivost. Snad bude v budoucnosti běhat po svých. "Děti se naštěstí dobře hojí," řekl Bohumil Zálešák.

Pokud se týká vyšetřování nehody, policisté stále nevědí, jak se vlastně vše seběhlo.

Možná, že v místě, kde byla vysoká tráva, otec syna neviděl Možná, že v místě, kde byla vysoká tráva, otec syna neviděl | Infografika Blesk

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi